Marketing X Business

Počeli su pregovori o uvođenju minimalnog globalnog poreza za milijardere: Mogli bi potrajati

Marx.ba

(Izvor: Shutterstock)

Tokom ove sedmice najveće svjetske ekonomije započele su pregovore o uvođenju minimalnog globalnog poreza za milijardere.

Razgovori su započeli dvije godine nakon što se pokazalo da svijet može djelovati zajedno kako bi se odredio minimalni porez za multinacionalne kompanije. Prema podacima Poreznog opservatorija Evropske unije, superbogati u velikim zemljama plaćaju znatno manje poreza od ostalih ljudi. Naime, bogatstvo superbogatih oporezuje se efektivnim stopama do 0,5 posto.

Superbogati, aktivnostima kao što su utaja poreza ili iskorištavanje rupa u poreznim sistemima ili preseljenje u zemlju s nižim porezima, uskraćuju prihode koji su sve potrebniji zbog rastućih dugova.

Direktor Evropskog poreznog opservatorija Gabriel Zucman istakao je kako je progresivno oporezivanje ključni stup demokratskih država. Smatra da postojeća globalna mreža poreznih sistema ne osigurava adekvatno oporezivanje najbogatijih.

Prošlomjesečni izvještaj britanske organizacije Oxfam navodi da superbogati u zemljama uključujući Brazil, Francusku, Italiju, Veliku Britaniju i Sjedinjene Države plaćaju efektivnu poreznu stopu nižu od efektivne porezne stope za radnike. Prema podacima Oxfama, gotovo 80 posto milijardera živi u zemljama G20.

Porezni opservatorij EU ima nekoliko prijedloga, a jedan od njih je uvođenje minimalnog globalnog poreza od dva posto na neto bogatstvo milijardera, za koje se procjenjuje da godišnje generiraju čak 250 milijardi dolara. Milijarderi koji već plaćaju dva posto poreza ne bi bili dodatno oporezovani.

Prema izvještaju iz novembra 2022. koje je objavila grupa stručnjaka za finansiranje klimatskih promjena, 250 milijardi dolara jednako je polovici dodatnog finansiranja potrebnog afričkim zemljama svake godine za prelazak na čišće izvore energije. Kako prenosi CNN, postizanje dogovora između zemalja G20 o minimalnom globalnom porezu moglo bi potrajati jako dugo.

– Ovo je tek početak puta. Pregovori o minimalnom porezu za korporacije trajali su godinama. Ali međunarodni sporazum tada se činio kao utopija, a sada ga imamo. Dakle, postoji presedan, podsjetio je Quentin Parrinello iz EU porezni opservatorij.

Profesor ekonomije na britanskom univerzitetu Warwick Arun Advani izjavio je da bi implementacija globalnog minimalnog poreza za milijardere bila složenija od implementacije poreza za korporacije.

Prema njegovim riječima, multinacionalne kompanije imaju sjedišta u nekoliko zemalja, što vladama olakšava utvrđivanje plaćanja poreza i praćenje je li plaćen minimalni globalni porez. S druge strane, milijarderi su često mobilniji pa je manje jasno koja bi zemlja trebala profitirati od oporezivanja. Advani smatra da je dosta teško uskladiti stvari na međunarodnoj razini kada je u pitanju oporezivanje superbogatih, piše Seebiz.

Povezani članci