Marketing X Business

Kako su poslovali domaći investicioni fondovi u 2023. godini

Bloomberg Adria

(Izvor: Shutterstock)

Investicioni fondovi u Bosni i Hercegovini (BiH), koji ulažu u strane akcije, tokom 2023. godine ostvarili su pozitivan prinos od ulaganja na američkim i evropskim tržištima, dok im je investiranje na kineskom tržištu donijelo negativan prinos.

Nedavno se navršila godina dana od osnivanja akcijskog investicionog fonda MS Global Equity. Početna ponuda udjela u ovom otvorenom akcijskom investicionom fondu s javnom ponudom uspješno je okončana u martu prošle godine i umjesto planiranih pola miliona, Fond je prikupio 863.634 KM.

Fond MS Global Equity realno radi oko deset mjeseci, a ulagačima je omogućen pristup vodećim svjetskim tržištima kapitala poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Evrope i Kine.

Fond je u proteklom periodu ulagao isključivo u akcije srednjih i velikih kompanija na pomenutim tržištima, a najveće učešće u portfelju Fonda zauzimaju svjetski poznate kompanije kao što su Microsoft, Alphabet (matična kompanija Googlea), Adobe, Johnson&Johnson, Visa, Roche i druge.

Najzastupljeniji sektori u portfelju Fonda trenutno su informacione tehnologije, zdravstvo i farmacija, te finansije.

– Posmatrano po geografskoj izloženosti Fonda, najviše smo uložili u kompanije iz SAD-a, oko 40 odsto imovine, dok je izloženost prema evropskim kompanijama oko 35 odsto, odnosno oko 15 odsto prema kineskim kompanijama. Što se tiče rezultata u 2023. godini, fond MS Global Equity je u nepunih godinu dana ostvario pozitivan prinos, kaže za Bloomberg Adriju Dragan Kajkut, izvršni direktor Društva za upravljanje investicionim fondovima (DUIF) Management Solutions, a koje upravlja Fondom MS Global Equity.

On pojašnjava da su pozitivan uticaj na rezultat Fonda imala ulaganja na američkom i evropskim tržištima, dok su ulaganja na kineskom tržištu imala negativan prinos.

Rast vrijednosti fondova kod kojih ERS ima najveće učešće u portfelju

Ostalih šest fondova kojima upravlja DUIF Management Solutions je usmjereno prvenstveno na domaće tržište i u najvećoj mjeri zavisi od kretanja cijena akcija na Banjalučkoj berzi.

– Rezultati ovih fondova u 2023. godini bili su mješoviti, pri čemu su tri fonda ostvarila rast vrijednosti, dok je vrijednost udjela kod tri fonda smanjena. Fondovi kod kojih Telekom Srpske ima dominantno učešće u portfelju, prošle godine su imali pad vrijednosti imovine, s obzirom na značajan pad cijene akcija Telekoma u prošloj godini, što je posljedica izostanka isplate dividende ovog emitenta, kaže Kajkut.

S druge strane, fondovi kod kojih emitenti iz sistema Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) imaju najveće učešće u portfelju, imali su rast vrijednosti prošle godine.

– To se desilo najviše usljed usvojenih odluka o isplati dividendi dva emitenta iz sistema ERS, što je dovelo do rasta cijena akcija ta dva emitenta, ali i većine ostalih emitenata iz elektroenergetskog sektora Republike Srpske, navodi Kajkut.

Kako je Bloomberg Adrija pisala, vrijednost akcija zavisnih preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) znatno je porasla u oktobru, a vrijednost pojedinih porasla je i do 65 posto.

U 2024. godini, u DUIF Management Solutions planiraju da nastave ulaganja na razvijenim inostranim tržištima za većinu fondova kojima upravljaju i to je proces koji su u suštini započeli prošle godine. Na domaćem tržištu takođe imaju u vidu određena ulaganja, a pored akcija, zanimljive su im i dužničke hartije od vrijednosti, kako državne tako i korporativne.

– Od ostalih planova za 2024. godinu, želio bih da istaknem da radimo na osnivanju prvog alternativnog investicionog fonda, a finalizaciju tog procesa i početak rada alternativnog fonda očekujemo u drugom kvartalu ove godine, poručuje Kajkut.

Podsjećamo, polovinom prošle godine DUIF Management Solutions je od Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) Republike Srpske dobio dozvolu za obavljanje djelatnosti osnivanja i upravljanja alternativnim investicionim fondovima, čime je postalo prvo društvo za upravljanje u BiH koje je dobilo dozvolu za osnivanje alternativnih investicionih fondova.