Marketing X Business

Dvije velike zemlje drže cijene nafte iznad 84 dolara

Marx.ba

(Foto: X)

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 84 dolara budući da su ulagače ohrabrile naznake jačanja potražnje u SAD-u i Kini, dva vodeća svjetska potrošača.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 33 centa nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 84,21 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 42 centa višoj cijeni, od 79,68 dolara.

Trgovci su se pred kraj sedmice fokusirali na naznake jačanja potražnje u SAD i Kini. Zalihe sirove nafte u SAD pale su u prošloj sedmici za 1,4 miliona barela, pokazali su službeni podaci, nešto snažnije no što se očekivalo, zahvaljujući pojačanoj potražnji rafinerije.

Kineski uvoz nafte porastao je pak u aprila za 5,45 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Porastao je i izvoz i uvoz u cjelini, signalizirajući oporavak domaće i inozemne potražnje.

– Niz naznaka jačanja potražnje u Kini trebao bi osigurati podršku tržištima robe, naveli su u bilješci analitičari ANZ Researcha.

Tržišta su istodobno zabrinuli ukrajinski napadi na rusku naftnu infrastrukturu budući da bi mogli omesti opskrbu. U rafineriji u regiji Kaluga izbio je požar nakon ukrajinskog napada bespilotnom letjelicom, izvijestila je u petak državna novinska agencija RIA.

Zabrinutost za isporuke nafte raspiruje i sukob na Bliskom istoku. Izraelska vojska bombardirala je u četvrtak područje grada Rafaha na jugu palestinskog Pojasa Gaze, prema svjedočenju palestinskih stanovnika, nakon neuspjeha nove runde pregovora o obustavi neprijateljstava.

– Izraelska priprema intervencije u Rafahu i pojačane napetosti na njegovoj sjevernoj granici (s Libanonom – op. ur.) podsjetnik su da bi se geopolitički rizici mogli protegnuti na cijelo drugo tromjesečje 2024. godine, naveli su u bilješci analitičari Citija.

Banka ipak očekuje pad cijena do kraja godine, procijenivši da bi u Londonu u drugom tromjesečju trebala u prosjeku iznositi 86 dolara, a u trećem tromjesečju 74 dolara, s obzirom na naznake posustajanja globalne potražnje.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njenih članica u četvrtak poskupio 1,25 dolara, na 84,30 dolara, objavio je Lider.

Povezani članci