Marketing X Business

Klimatska pobjeda: Barclays prekida finansiranje nalazišta nafte i gasa

Marx.ba

(Izvor: Barclays)

Odluka britanske banke Barclays da prekine finansiranje novih nalazišta nafte i gasa predstavlja značajan preokret u globalnom pokretu za zaštitu klime. Kao drugi najveći finansijer fosilnih goriva u Evropi, odluka Barclaysa je pozdravljena kao “velika pobjeda” od strane ekoloških aktivista koji su dugo pozivali banku da preduzme korake.

Nova klimatska politika, koja je predstavljena zajedno sa Okvirom za tranziciju finansiranja, nameće stroga ograničenja za finansiranje velikih naftnih kompanija poput ExxonMobila, Shella, TotalEnergies-a i BP.

Od 2025. godine, Barclays će obustaviti direktno finansiranje projekata eksploatacije nafte i gasa i infrastrukture. Također planira smanjiti finansiranje kompanijama koje se ne diversifikuju i troše više od 10 procenata sredstava na dugoročno proširenje proizvodnje.

Osim toga, banka prekida finansiranje nekonvencionalne eksploatacije nafte i gasa, što ukazuje na odustajanje od investiranja u ekološki osjetljive oblasti poput Amazonske prašume i Arktika.

Iako pohvaljena od strane mnogih, kritičari tvrde da politika Barclaysa nije dovoljno dalekosežna u rješavanju korijena problema uništavanja klime. ShareAction, organizacija za odgovorno investiranje, izrazila je razočaranje što strategija energetike Barclaysa “mogla ići mnogo dalje”.

Bez obzira na ove kritike, značaj odluke Barclaysa u signaliziranju odstupanja od finansiranja fosilnih goriva ne može se potcijeniti. Dok svijet pokušava da se suoči sa hitnom potrebom da ublaži klimatske promjene, ova odluka Barclaysa predstavlja prelomni trenutak u globalnom finansijskom pejzažu.

Povezani članci