Marketing X Business

Ukinute carine na uvoz električnih vozila u BiH: Šta nam donosi 2024. godina

Marx.ba

(Izvor: Treadfirst)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u srijedu je usvojilo odluku koja će značajno utjecati na tržište automobila u zemlji. Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojena je Odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa za uvoz novih električnih i hibridnih automobila do kraja 2024. godine.

Ova odluka praktično produžuje razdoblje važenja prethodno donesene odluke u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi BiH, te će imati značajan utjecaj na tržište vozila.

Konkretno, do kraja 2024. godine ukinute su carine na uvoz električnih automobila u BiH, dok su carinske stope za uvoz hibridnih automobila značajno smanjene s 15 posto na pet posto. Ovo otvara put za masovniji uvoz ovih vozila u zemlju, što će doprinijeti smanjenju zagađenja zraka, zaštiti okoliša te povećanju sigurnosti u prometu.

Ova mjera također predstavlja financijsku podršku građanima, javnom i privatnom sektoru za kupovinu i uvoz električnih i hibridnih automobila. Očekuje se da će povećani uvoz ovih vozila rezultirati rastom prihoda zbog većeg broja uvezenih vozila te otvaranjem novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca i servisera, kao i povećanim ulaganjima u električne punionice.

Odluka također podržava dekarbonizaciju i Zelenu agendu za zapadni Balkan u borbi protiv klimatskih promjena. Uvoz novih električnih i hibridnih automobila u BiH odvijat će se iz zemalja koje nemaju preferencijalni status robe s BiH prema zaključenim sporazumima o slobodnoj trgovini.

Prema podacima Udruge ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, u BiH je do novembra 2023. godine uvezeno 209 električnih vozila, što predstavlja porast za više od  300 posto u odnosu na prethodnu godinu kada ih uvezeno 69.

Hibrida je zaključno s krajem novembra 2023. godine uvezeno 826, a plug-in hibrida 58, dok je u ovom razdoblju ukupno 936 ovih vozila  prvi put registrirano u BiH, navodi se u saopćenju sa sjednice Vijeća ministara BiH.

Krajem 2023. godine Vlada Federacije BiH usvojila je dvije odluke kojima 51 kompaniji odobrava subvencije za kupovinu električnih vozila. Ukupan iznos sredstava iznosi 469.000 KM. Vijeće ministara BiH u martu prošle godine donijelo Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do kraja 2023. godine, čime se nastavila primjena ranije donesene odluke.

Povezani članci