Marx.ba
U prosjeku, na nivou Evropske unije, godišnje se baci 131 kilogram hrane po stanovniku. Prema posljednjim istraživanjima, u tom smislu su najodgovorniji Slovenci, koji odbace “svega” 68 kilograma hrane po stanovniku, a odmah slijede Hrvati, sa 71 kilogramom bačene hrane.
Zemlje u kojima se također, koliko-toliko, vodi računa o bacanju hrane jesu: Slovačka (83 kg), Bugarska (86 kg) i Švedska (87 kg), a kako se ljestvica penje naviše, idu Španija, Češka, Mađarska, Poljska, Finska, Estonija, Njemačka, Francuska, Austrija, Litvanija, Latvija, Italija, Luksemburg, Malta, Irska, Nizozemska, Portugal, Grčka, Danska, Belgija…
Najviše hrane bacaju građani Kipra, čak 397 kilograma bačene hrane po stanovniku.
Inače, porazan je podatak da svake godine na globalnom nivou više od trećine proizvedene hrane, približno 2,5 milijardi tona, završi u smeću. Jedna trećina ovog gubitka dešava se u proizvodnji, a ukupna vrijednost izgubljene hrane iznosi 230 milijardi dolara, procjena je Boston Consulting Group-a.
S druge strane, razmjere globalne krize gladi i neuhranjenosti su sve veće. Prema podacima World Food Programme (WFP), u svijetu se više od 345 miliona ljudi suočava sa visokim stepenom nesigurnosti u dostupnosti hrane u 2023. godini, što je više nego duplo od broja za 2020. WFP ističe da ovo predstavlja frapantan rast od čak 200 miliona ljudi u odnosu na period prije pandemije koronavirusa.
Prema pisanju Greenly Earth-a, očekuje se da će nivo bačene hrane na globalnom nivou porasti za još jednu trećinu do 2030. godine.