Marketing X Business

Koji će biti učinci odluke Evropske centralne banke o smanjenju kamatnih stopa na tržišta

Bloomberg Adria

(Foto: ECB)

Na ovosedmičnoj sjednici Evropske centralne banke (ECB) očekujemo početak ciklusa rezanja kamatnih stopa. ECB će vrlo vjerovatno sniziti referentne kamatne stope za 25 baznih bodova. Stabilizacija stopa rasta inflacije glavni je pokretač takve odluke.

Rast inflacije stabilizirao se u eurozoni na nivoima oko 2,6 posto u maju, uz još uvijek prisutan pritisak uskog tržišta rada širom cijele Evropske unije (EU). Nezaposlenost je i dalje na historijski niskim nivoima sa 6,5 posto, dok zaposlenost na godišnjem nivou raste solidnih jedan posto. Globalni pritisci cijena energije popuštaju polako uz smirivanje geopolitičkih situacija, što ide u prilog nastavku stabilizacije stopa rasta inflacije.

Očekivanja početka rezanja kamatnih stopa vidimo na kretanju šestomjesečnog Euribora koji je trenutno na nivoima od 3,75 posto, što je 20 baznih bodova niže nego početkom ove godine. Također, tržišta obveznica posljednjih dana su u zelenom teritoriju, odnosno prinosi padaju na niže nivoe nego prethodnih sedmica. Prinos na njemačku 10-godišnju eursku obveznicu u posljednjih sedam dana spustio se za dodatnih 10 baznih bodova na 2,55 posto uslijed snažnih očekivanja o početku ciklusa spuštanja kamatnih stopa. Višak likvidnosti u eurozoni postepeno se smanjuje, sukladno planu puštanja na dospijeće različitih programa kvantitativnih popuštanja, te je trenutno za 23 posto niži na godišnjem nivou.

ECB će najviše u fokusu imati kretanje plaća, a snažan trend u plaćama ostaje i dalje pritisak, što bi moglo smanjiti broj rezanja kamatnih stopa do kraja godine. Kamatne stope na kredite u EU trenutno su dosegle svoj vrhunac te će nastavkom rezanja kamatnih stopa doći do spuštanja pritiska na troškove finansiranja kompanija, ali i stanovništva. Konačno, očekujemo da će 6M Euribor ići prema tri posto do kraja 2024. godine.

Povezani članci