Marketing X Business

Koliko će koštati Olimpijske igre u Parizu: Milijarde od sponzora, države, MOK-a i ulaznica

Marx.ba

(Foto: X)

Ukupni trošak za Olimpijske igre u Parizu trenutno je blizu 9 milijardi eura, uključujući nešto više od 2,4 milijarde javnog novca, a izgledno je da će konačni račun premašiti deset milijardi eura, tvrdi AFP.

Unatoč toj svoti, ove bi Igre bile jedne od najjeftinijih u modernoj historiji, kaže francuska agencija.

Olimpijski organizacijski odbor (COJO) organizira takmičenje zahvaljujući uglavnom privatnom novcu sponzora (1,24 milijarde), Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK, 1,2 milijarde) i od prodaje ulaznica (1,4 milijarde). Ukupno se već 4,4 milijarde eura koristi za najam Stade de Francea, za plaćanje zaštitara, kreveta u olimpijskom selu, privremenih tribina, pa čak i plesača za svečano otvaranje.

U početku je budžet iznosio 3.8 milijardi eura, a krajem 2022. COJO je povećao svoj budžet za 10 posto, posebno zbog inflacije. Zatim je dobio dodatni javni novac od 111 miliona eura od države i zajednica, posebno za organizaciju Paraolimpijskih igara.

Sto dana prije događaja COJO još uvijek ima rezervu od gotovo 120 miliona eura iz kojih može izvući dodatna sredstva, a nedavno je zatraženo od regije Ile-de-France da doprinese autobusnom prijevozu za ovlaštene osobe, što košta deset miliona eura. Regija je to odbila.

Država pažljivo prati situaciju i u slučaju deficita intervenirat će jer je dala garanciju od tri milijarde eura.

– Trenutno nema razloga misliti da će biti deficita, nedavno je uvjeravala ministrica sporta i Olimpijskih igara Amélie Oudéa-Castera.

Ako “Igre finansiraju Igre”, prema formuli organizatora, uvijek je bilo planirano da će se infrastruktura pokriti javnim novcem. Olimpijsko selo koje će biti pretvoreno u stambene objekte stavljene na tržište koštalo je 646 miliona eura, pješački most između Stade de Francea i olimpijskog vodenog centra, novi bazeni u Seine-Saint-Denisu, a  preko kompanije za isporuku olimpijskih radova (Solideo), gotovo 1,8 milijardi eura javnih sredstava od države, regije i grada Pariza otišlo je na Olimpijske igre.

Inače, Olimpijske igre u Tokiju, pogoršane zdravstvenom krizom izazvanom Covidom i njihovim odgađanjem za godinu dana, prema japanskom Revizorskom sudu koštale su 12 milijardi eura, gotovo dvostruko više nego u dosjeu kandidature. U Londonu, prema varijabilnim procjenama, Igre su stajale između 12 i 15 milijardi eura, dok su u Ateni 2004. Olimpijske igre, koje su opteretile deficit grčke države, koštale 13 milijardi eura.

– Ovi su buždeti vjerovatno najkontroliraniji u povijesti Olimpijade i najtrezvenije organizirani u 20 godina, tvrdi ministrica Oudéa-Castera.

sarajevo tourism sumit vertical banner
Partneri

Povezani članci