Marketing X Business

Ako ne možete imati kultni Porsche 911, možda možete kupiti bar stolicu

Marx.ba

(Foto: Porsche)

Jedan od najcjenjenijih kolekcionarskih automobila u historiji, Porsche 911, ima vjerne poklonike, a njegov proizvođač to uvelike koristi da bi im ponudio nove linije proizvoda, vezane uz taj automobil na neki način. Ovoga puta odlučili su se lansirati ograničenu seriju – stolica, koje će za njih proizvesti švicarski proizvođač namještaja Vitra. Vitra i Porsche odlučili su se na ovu saradnju jer su, poručuju, i jedna i druga porodične kompanije sa strašću prema dizajnu i tehnologiji.

Rezultat suradnje je ograničena dizajerska serija Porsche Pepita Edition by Vitra, koja uključuje tri modela – “običnu” stolicu za dnevni boravak, uredsku stolicu te fotelju. Sve njih će u posebnu pepita tkaninu tapecirati Porscheov tim. Naime, tkanine sličnih uzoraka u modelu 911 koriste se od 1965. godine pa sve do današnjih dana.

Prva u nizu, Eames Plastic Side Chair Pepita Edition, spaja jednostavnost dizajna i funkcionalnost s visokokvalitetnim materijalima. Sjedište je prilagođeno obliku tijela, konstrukcija je načinjena od crnog javora, dok je materijal presvlake kontrastno svijetlih tonova. Dizajn je posveta kultnoj stolici dizajnera Charlesa i Raya Eamesa iz 1950. godine. Serija je ograničena na 1.963 komada, a cijena svake stolice je 911 eura.

Uredska stolica ID Trim L Pepita Edition presvučen je istom tkaninom, ali nudi klasični mehanizam za podešavanje visine, nagiba i dubine sjedalice, kao i kod usporedivih modernih rješenja. Za dizajn je zaslužan Antonio Citterio, serija je ograničena na 911 primjeraka, dok je cijena svakog 1.911 eura.

Dizajn fotelje Petit Repos Pepita Edition potpisuje također Citterio, a odlikuje se udobnim jastučićem na sjedalici te sličnom kombinacijom boja kao u prva dva proizvoda. Ova stolica najekskluzivniji je od ponuđenih, pa će biti izrađena u samo 99 primjeraka, po cijeni od 3.911 eura.

Sve navedeno bit će dostupno na Porscheovom webshopu od ponedjeljka, 22. aprila, piše Autonet.

Povezani članci