Marketing X Business

Kombucha: Izuzetno zdrav napitak, a evo koje su koristi konzumacije

Marx.ba

(Foto: Gazeta do Cerrado)

U mnogim kulturama širom svijeta kombucha ima vrlo dugu historiju i ljudi je konzumiraju već hiljadama godinama kako bi poboljšali svoje zdravlje, a posljednjih je godina postala popularna i u zapadnom svijetu. Ova posebna vrsta fermentiranog čaja ima slične zdravstvene prednosti kao i zeleni čaj, a uz to je bogata i vrlo korisnim probioticima.

Kombucha je ustvari fermentirani napitak koji se dobiva fermentacijom čaja uz dodatak kulture bakterija i kvasca. Sadrži brojne vrijedne sastojke, poput enzima, vitamina, minerala i antioksidansa koji ubijaju štetne bakterije te pomažu u borbi protiv mnogih bolesti, piše Healthline.

Neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti kombuche temeljenih na naučnim dokazima su u nastavku.

Sadrži probiotike

Vjeruje se da kombucha potječe iz Kine ili Japana. Dobiva se dodavanjem specifičnih sojeva bakterija, kvasca i šećera u crni ili zeleni čaj, a zatim se ostavlja da fermentira sedam dana ili duže. Tokom tog procesa, bakterije i kvasac stvaraju sloj koji izgledom podsjeća na gljive pa je radi toga kombucha poznata i kao “čaj od gljiva”. Za vrijeme fermentacije u kombuchi nastaje i velik broj dobrih bakterija koje mogu imati probiotičku funkciju i dobre su za zdravlje crijeva.

Ima slične dobrobiti kao i zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži mnoge bioaktivne spojeve, poput polifenola, koji su snažni antioksidansi. Kombucha napravljena od zelenog čaja sadrži mnogo istih biljnih spojeva pa ima i slične dobrobiti za zdravlje. Studije pokazuju da redovna konzumacija zelenog čaja ili uzimanje dodataka prehrani koji sadrže ekstrakt zelenog čaja može potaknuti sagorijevanje kalorija, popraviti nivo holesterola, pomoći u kontroli šećera u krvi i još mnogo toga. Studije također pokazuju da osobe koje piju zeleni čaj imaju manji rizik od raka prostate, dojke i debelog crijeva, navodi Healthline.

Dobra je za zdravlje jetre

Antioksidansi su spojevi koji neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala koji su štetni za naše tijelo jer oštećuju stanice. Čini se da kombucha, posebno kada se pravi od zelenog čaja, ima antioksidativne učinke i tako poboljšava zdravlje jetre.

Ubija štetne bakterije

Jedna od glavnih tvari koja nastaje tokom fermentacije kombuche je octena kiselina. Poput polifenola u čaju, octena kiselina može ubiti mnoge potencijalno štetne mikroorganizme. Kombucha napravljena od crnog ili zelenog čaja ima i snažna antibakterijska svojstva i djeluje protiv loših bakterija koje mogu uzrokvati infekcije.

Može smanjiti rizik od bolesti srca

Studije su pokazale da kombucha može smanjiti nivo lošeg holesterola i na taj način doprinijeti zdravlju srca. Zapravo, oni koji piju zeleni čaj imaju niži rizik od razvoja srčanih bolesti, a ta prednost vrlo vjerovatno vrijedi i za kombuchu.

Vjeruje se da ima i antikancerogena svojstva

Studije su pokazale da kombucha može spriječiti i rast i širenje kancerogenih stanica, vjerovatno zbog visoke koncentracije polifenola i antioksidansa. Naučnici još ne znaju kako djeluju antikancerogena svojstva polifenola, ali smatra se da polifenoli blokiraju mutaciju gena i rast stanica raka, dok također potiču smrt stanica raka. Iz tog razloga nije iznenađujuće da ljudi koji redovno piju čaj imaju i manju vjerovatnost da će oboljeti od raznih vrsta raka.