Marketing X Business

Kompanije u BiH sve zainteresiranije za postavljanje solarnih panela na proizvodne hale

Bloomberg Adria

(Foto: Društvene mreže)

Kompanije u Bosni i Hercegovini sve više su zainteresovane da na svoje prodajne, proizvodne i skladišne hale postavljaju solarne panele, što je posljedica rasta cijena električne energije u prethodne dvije godine. Međutim, s padom cijena na svjetskim berzama u ovoj godini smanjena je i realizacija projekata, iako je interes i dalje veliki.

Cijena električne energije na mađarskoj berzi u 2022. godini je s januarskog prosjeka od 198,92 EUR/MWh porasla na decembarskih 261,15 EUR/MWh, s tim da je vrhunac bio u avgustu, kada je cijena bila 495,29 EUR/MWh. U 2023. godini vrijednost električne energije je počela da pada na januarskih 148,69 EUR/MWh, da bi na kraju godine bila 81,72 EUR/MWh (decembarski prosjek).

U ovoj godini cijena električne energije je nastavila da pada pa prosječno u aprilu (do 16. 4.) iznosi 50,21 EUR/MWh.

U kompaniji Telemax iz Banjaluke, koja posluje preko 20 godina, a posljednjih godina je fokusirana na gradnju solarnih elektrana po principu ključ u ruke, kažu da je svakim danom sve više zainteresovanih kompanija koje žele da investiraju u izgradnju solarnih postrojenja.

To je, ističu, prije svega posljedica uvođenja pravila koje EU diktira –  CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) i SDG (Sustainable Development Goals), odnosno podataka koji će pokazati koliko izvoznici u svom proizvodu imaju udjela električne energije iz obnovljivih izvora.

– Potražnja za solarnim panelima će itekako rasti, s tim da se ogromna potražnja očekuje i od fizičkih lica u BiH kada se zakoni još malo prilagode, kao u regiji, kada se definišu prosumjeri, kada se riješi problem duplog PDV-a… Cijene struje će rasti i definitivno će domaćinstva biti ogromno tržište, kaže u intervjuu za Bloomberg Adriju Nikola Maksimčuk, direktor prodaje u kompaniji Telemax i suosnivač brenda City Gecko.

Trenutno je zbog stanja na energetskom tržištu realizacija projekata usporila, iako je broj zainteresovanih svaki dan sve veći.

– Nama je bitna, a investitorima još bitnija, cijena megavat sata električne energije na berzama, na mađarskoj, hrvatskoj i srpskoj berzi koja je vezana sa BiH. Mi s njima trgujemo. Posljednje dvije godine su cijene bile rekordno visoke, povrat investicije bio je kratak, dok je sada stvar malo drugačija, cijene niže, pa su investitori oprezniji, naglašava Maksimčuk.

Međutim, solarne elektrane su investicije koje se posmatraju minimalno 15+ godina, do 30 godina, tako da u Telemaxu vjeruju da se ulaganje svakako isplati.

(Foto: Depositphotos)

O cijenama izgradnje jednog solarnog postrojenja je nezahvalno govoriti jer na to utiče mnogo faktora, ali u Telemaxu kažu da se može govoriti o pojedinim budžetskim varijantama.

– Što se tiče krova kompanija, na koji bi se postavili paneli, cijene se kreću od 650 do 850 eura po kilovat satu (kWh), po principu ključ u ruke. Mnogo faktora utiče na cijenu tako da prije izlaska na teren i detaljne analize ne možemo tačno da odredimo cijenu. Sve zavisi od strukture kompanije, potrošnje, od želja i svega ostalog, poručuje Maksimčuk.

Fizičkim licima koja su zainteresovana za postavljanje panela na svojim domaćinstvima poručuju da sačekaju, jer su nakon ugradnje off-grid.

sarajevo tourism sumit vertical banner
Partneri

Povezani članci