Marx.ba
Ako ste nakupili par kilograma, nutricionistica savjetuje da svakodnevno konzumirate zanemareno zimsko voće koje može potaknuti mršanje i ojačati imunitet.
Voće bogato vitaminom C, poput jabuka, poznato je po sposobnosti jačanja imuniteta, a kakiji su jeftinija alternativa. Ovi narandžasti plodovi potječu iz Kine i nazivaju se i azijskim šljivama. Puni su vitamina C, E i kalija te sadrže 118 kalorija po porciji. Nutricionistica Mays Al-Ali kaže da se pokazalo i da snižava kolesterol.
– Možda vas podsjeća na paradajz. Njegovo meso je zapravo, okusom više poput dinje, prepuno svojstava za jačanje imuniteta, rekla je.
Kaki sadrži samo 0.3 grama masti po porciji i šest grama vlakana koja pomažu u smanjenju upale i potiču zdravu probavu. Tanini u ovom voću mogu smanjiti upalu djelujući protiv bakterija i smanjujući infekcije. Unatoč njihovoj slatkoći, istraživanja sugeriraju da bi mogli pomoći u upravljanju dijabetesom, sprječavajući nagle skokove šećera u krvi.
– Kaki ima okus kao nijedno drugo voće. Istovremeno je bogat, pikantan i sladak, dodala je Al-Ali.