Marketing X Business

Tri vrste voća koje bismo trebali jesti što više, po mogućnosti svaki dan

Marx.ba

(Foto: Pantrytrips)

Bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima, voće je jedan od temelja zdrave prehrane. Redovno konzumiranje voća pozitivno utječe na cjelokupno zdravlje, a nutricionistica Roxana De Sousa istakla je tri vrste voća koje bismo trebali jesti svaki dan.

Nutricionistica objašnjava da je “voće ključno za uravnoteženu prehranu, može pomoći u održavanju zdravih crijeva, smanjiti rizik od kroničnih bolesti te podržava regulaciju tjelesne težine zbog niskog sadržaja masti i kalorija”.

Kupine

Kupine su vrsta bobičastog voća koje mnogi vole jesti, a također su vrlo zdrave.

– Ovo tamno, ukusno voće prepuno je vitamina C i vlakana, čime pomaže zdravlju probavnog sistema, ističe nutricionistica.

Dodaje da “njihova boja dolazi od antocijanina, spojeva koji su povezani s mogućnošću borbe protiv različitih bolesti. Također, kupine ne sadrže puno kalorija i ugljikohidrata, što ih čini izvrsnim izborom za održavanje zdrave tjelesne težine”. 

De Sousa preporučuje da se dnevno pojede jedna porcija ovog bobičastog voća, što otprilike iznosi pola šoljice svježih ili smrznutih kupina ili četvrtina šoljice sušenog voća.

Trešnje

Trešnje možda nisu među omiljenim voćem većine ljudi, ali su vrlo zdrave i nutricionistica preporučuje da ih se jede svaki dan.

– Trešnje su pune vlakana, vitamina C i raznih fitokemikalija te su poznate po tome što mogu smanjiti bol nakon vježbanja i smanjiti rizik od napada gihta, uglavnom zbog visokog sadržaja fenola koji pomaže s upalama, tvrdi nutricionistica.

Za sve one koji žele uključiti trešnje u svakodnevnu prehranu, nutricionistica preporučuje da jedu jednu šoljicu svježih trešanja ili četvrtinu šoljice sušenih trešanja, prenosi Express.

Narandže

Posljednje voće koje bismo, prema nutricionistici, trebali konzumirati svaki dan su narandže. De Sousa je istakla da su narandže i drugi citrusi, poput mandarina, “izvrsni izvori vlakana, flavonoida i vitamina C, koji podupiru zdravlje srca i pomažu s hidracijom”.

Nutricionistica ističe da “jedva narandža ili nekoliko mandarina mogu zadovoljiti dnevne potrebe za vitaminom C, koji je važan za rad imunološkog sistema i zdravlje kože. Osim toga, narandže su idealne za održavanje hidracije jer se uglavnom sastoje od vode i mogu značajno pridonijeti dnevnom unosu tekućine.”

Nutricionistica preporučuje da se dnevno pojede jedna narandža ili agrum slične veličine.

Šta kada svježe voće nije dostupno

Iako je uvijek najbolje odabrati svježe voće za najbolje zdravstvene dobrobiti, to ponekad nije moguće. U tom slučaju, nutricionistica preporučuje da se konzumira smrznuto ili sušeno voće, a kao opciju izdvojila je i konzervirano voće.

– Kada svježe opcije nisu moguće, konzervirano voće u vlastitom soku može poslužiti kao dobra alternativa. Pripazite da izbjegavate voće konzervirano u sirupu zbog visokog udjela šećera, ističe nutricionistica, piše Indexfit.

Povezani članci