Marketing X Business

Koristiti ili ne password manager: Ovo su razlozi zašto je potreban

Marx.ba

(Izvor: Lexnet)

Lozinke su u današnje digitalno doba jednako bitne kao što su bile i prije 30 godina, što znači da je ključno izabrati one koje će se teško “probiti” i ne koristiti jedne te iste na više, što nije lako. Srećom, postoje upravitelji lozinkama ili password manageri.

Zašto uopće upravitelji lozinkama? Pa, svi bismo trebali imati na umu da se kao lozinka ne smije koristiti ništa osobno, ništa što se povezuje s nama ili nam nešto predstavlja. Dakle, imena roditelja, djece, djevojke, dečka, supruge ili supruga uistinu nije poželjno postaviti kao riječ koja označava ulazna vrata u vaš privatni svijet.

Najbolje je koristiti neke nepovezane brojke i slova kao primjerice 56%&$32_!!?TzHJ. Ali ko to može zapamtiti? Posebno kad je riječ o više njih jer zna se i da ne smijete koristiti jednu te istu lozinku za sve čemu pristupate. A sad o tome koji je najbolji.

Također, u današnje vrijeme, potrebno je imati desetak ili više različitih lozinki, što je teško pamtiti. Umjesto vas, to obavlja password manager, koji ih jednostavno organizira i neometano radi u pozadini te pamti gdje šta koristite, bez da dozvoljava pristup ikome osim vama, piše ICT Bussines.

Uz toliko spojenih uređaja i raznih korisničkih računa gdje čuvamo osjetljive podatke, bolje je biti što sigurniji, a uz upravitelje lozinkama to svakako jesmo. Ili nismo?

Veliki rizik je gubitak glavne lozinke ili “master password”. Ona je glavni dio password managera i nju morate zapamtiti, nju morate učiniti kompliciranom. Sve ostalo nije nikakva briga, ali master password jest. Bez nje, gubite sve i to je rizik na koji se morate odlučiti. Uostalom, sve je na vama kao korisniku…

Ukratko, ovo je pet razloga zašto ih koristiti:

1. Vaše lozinke su prejednostavne
2. Upravitelji lozinkama uključuju nasumično generiranje lozinki
3. Morate pamtiti samo jednu lozinku
4. Brojke su protiv vas jer koristite identične lozinke za različite platforme, usluge i stranice
5. Lozinke su dostupne na svim povezanim uređajima i računima

Premium

Pretplati se!

9.99

KM

Premium mjesečna pretplata MARX Marketing X Business, poslovni portal za uspješnog poslovnog čovjeka!

Partneri

Povezani članci