Marketing X Business

Kraj krize u Njemačkoj značio bi i oporavak bh. industrije

Bloomberg Adria

(Foto: X)

Njemačka industrija šalje pozitivne signale s obzirom na to da proizvodnja bilježi drugi uzastopni mjesečni rast. Znak da bi najveća evropska ekonomija uskoro mogla izaći iz blage recesije svakako je pozitivna vijest za kompanije i ekonomiju Bosne i Hercegovine s obzirom na to da je Njemačka naš najznačajniji vanjskotrgovinski partner.

Prema podacima njemačkog statističkog ureda Destatis, industrijska proizvodnja porasla je za 2,1 posto mjesečno, što je bolje od svih predviđanja ekonomista koje je anketirao Bloomberg. Izrazito pozitivan utjecaj na industrijsku proizvodnju imao je građevinski sektor, gdje je proizvodnja porasla za 7,9 posto mjesečno. Industrijska proizvodnja bez energetike i građevinarstva u februaru je prema sezonski prilagođenim indeksima bila 1,9 posto veća u poređenju s januarom. Taj rast uveliko proizlazi iz povećanja proizvodnje u automobilskoj (5,7 posto) i hemijskoj industriji (4,6 posto).

Važno je pratiti oporavak najveće ekonomije u Evropskoj uniji poput Njemačke, s obzirom na njen značaj kao ključnog ekonomskog partnera za mnoge zemlje, smatra Mahmut Galijašević, potpredsjednik i CEO MAN+HUMMEL BA Tešanj, kompanije iz automobilskog sektora koja upošljava 800 radnika, što je čini najvećim njemačkim poslodavcem u BiH.

Navodi da je pad BDP-a i industrijske proizvodnje u Njemačkoj u prethodnom periodu mogao imati negativan uticaj na izvoz kompanija iz drugih zemalja, uključujući i našu zemlju. Međutim, oporavak Njemačke svakako će imati i pozitivan uticaj na BiH.

– Očekuje se da će njen oporavak imati pozitivan utjecaj na našu ekonomiju i naše izvoznike u svim granama industrije, a posebno se nadamo da će automobilska industrija profitirati iz tog rasta, kaže Galijašević.

S druge strane, najveći pad proizvodnje u Njemačkoj zabilježen je u sektoru proizvodnje energije, gdje je opao za 6,5 posto. Galijašević navodi da je to i očekivano s obzirom na trend pada cijena na tržištu.

– Ovaj trend može biti rezultat različitih faktora, uključujući veću efikasnost u korištenju energije, povećanje obnovljivih izvora energije, kao i promjene u potrošačkim navikama. Važno je pratiti kako se ovi trendovi razvijaju i kako mogu uticati na energetski sektor i šire ekonomske tokove, dodaje on.

Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u prva dva mjeseca ove godine zabilježila je rast. Mjesečni rast potaknut je većom proizvodnjom baznih metala, dok na godišnjem nivou prednjači proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava.

Povezani članci