Marketing X Business

Krivica prilikom trošenja novca: Zašto je osjećamo i kako to možemo promijeniti

Marx.ba

(Izvor: Imagibrand)

Sigurno ste barem jednom došli s posla umorni i gladni. U brzini i želji da što prije pojedete topli obrok, naručujete hranu iz obližnjeg restorana i ubrzo osjećate krivicu jer ste za taj novac mogli pripremiti ručak za nekoliko dana ili finansirati sebi ili drugima nešto što bi pružilo veći užitak.

Sredstvo koje budi hormon sreće

Često novac doživljavamo kao nagradu i sredstvo koje u nama budi hormon sreće, stoga je nekima sakupljanje novca postala životna svrha. Svako trošenje novca, čak i ukoliko ga trošimo na nešto što nam treba, često bude popraćeno strahom da smo ga mogli potrošiti na nešto bolje i potrebnije.

Novac, osim ekonomske vrijednosti, pokazatelj je društvenog statusa. Ono što kupujemo i na što trošimo novac drugima šalje poruku o uspješnosti nas i posla kojim se bavimo i zato ponekad kupujemo ono što će nas približiti referentnoj skupini, a ne nužno i pružiti užitak.

Za svaki sretan trošak vas, a ne vaše referentne grupe ne biste trebali osjećati grižnju savjest dokle god je on prihvatljiv vašem novčaniku.

Evo kako smanjiti osjećaj krivice:

  • Planirajte finansije

Mnogi finansijski stručnjaci preporučuju planiranje finansija prema modelu 50:30:20. To znači da 50 posto Vaših primanja odlazi na potrebe, odnosno sve ono što morate finansirati da biste preživjeli – stanarina, režije, gorivo, hrana i slično. Trideset posto primanja trebali biste izdvojiti za želje. Ovdje ubrajamo putovanja, druženja, bolju odjeću, nakit i drugo što za vas predstavlja užitak. Dvadeset posto odlazi na štednju ili kreiranje kriznog fonda.

Planiranje finansija možda se čini kao gubljenje vremena, ali na taj način najbolje dobivate uvid u konkretan iznos koji smijete potrošiti.

  • Izbjegavajte impulsivne kupovine

Dobro promislite o onome što kupujete i u kojim količinama kupujete. Ne žurite i ne kupujte proizvode samo zato što su označeni crvenim naljepnicama sniženo ili akcija.

  • Kupujte ono što možete finansirati u datom trenutku

Probajte izbjegavati kupovinu na rate ili dizanje kredita. Ukoliko silno priželjkujete nešto što u ovom trenutku ne možete finansirati, sjetite se spomenutih dvadeset posto za štednju!

  • Pružite prednost neopipljivom

Naručen ručak iz obližnjeg restorana direktno vežemo za iznos napisan na računu, za razliku od primjerice putovanja ili druženja kojima stvaramo uspomene i kojeg teže izražavamo u novcu.

To, naravno, ne znači da ćete do kraja života rintati u kuhinji niti sav novac trošiti na putovanja, ali pronađite balans!

Ne služi samo da bismo preživjeli

Koji je smisao gomilanja novca na računu ili ispod madraca i svakodnevno strahovanje da će nam taj novac u jednom trenutku zatrebati? Štednja i kreiranje kriznog fonda su poželjni, no u trenutku kad to preraste u uskraćivanje želja – krenulo je po krivu!

Nije nam drago kada nas na računu za struju gledaju brojke veće od očekivanih, ali nam jednako tako bude krivo i ukoliko propustimo druženje s prijateljima.

Nagrada za vlastiti rad i trud je poželjna i zato vas luksuz poput naručenog ručka ili izlaska ne bi trebao brinuti.

Povezani članci