Marketing X Business

Zašto je japanska matcha superfood kralj: Evo i kako prepoznati matchu najbolje kvalitete

Marx.ba

(Izvor: X)

Sve veći broj ljubitelja ovog moćnog zelenog praha potvrđuje njegove vrijednosti, ali i doživljaj koji slavi ljepotu prirode, japansku tradiciju i zdrav način života. Matcha, tradicionalni japanski zeleni čaj, sve je popularniji širom svijeta zbog svog bogatog okusa, blagotvornih svojstava i raznolikih načina upotrebe.  

Matcha ima dugu i bogatu historiju. Prvi put je donesen iz Kine u Japan tokom 12. stoljeća, a otad je postao ključni dio japanske kulture. Tradicionalno se koristi u ceremonijama poput Chanoyu (čajne ceremonije), gdje se pažljivo priprema i poslužuje.

Okus i svojstva

Matcha ima jedinstveni okus koji se može opisati kao slatkasti, umami s laganim gorčinom. Njegova tekstura je glatka i kremasta, kad se pravilno umiješa posebnom metlicom za matcha čaj. Smatra ga se 10 puta potentnijim od običnog zelenog čaja spremljenog na klasičan način. Usto, ima sljedeće prednosti:

  • iznimno je snažan antioksidans, sadrži aminokiselinu L-teanin koja aktivira osjećaj smirenosti, fokusiranosti i relaksacije
  • blagi je stimulans koji podiže nivo “održive energije” bez naglih oscilacija, potiče metabolizam i brže sagorijevanje masnoća
  • pomaže pri regulaciji i održavanju optimalnog nivoa šećera u krvi
  • bogat je vitaminima B6, A, C i K, magnezijem, kalcijem, željezom, kalijem, fosforom, cinkom te bakrom.

Uz ove četiri stvari znat ćete prepoznati pravu matchu ceremonijske kvalitete.

1. Najbolja se matcha uzgaja i proizvodi u Japanu

Listići se beru nekoliko sedmica prije uobičajenog vremena berbe, isključivo s grmova koji su skriveni od izravne sunčeve svjetlosti. Ovim se postupkom stimulira produkcija klorofila i povećava nivo aminokiselina, i to prvenstveno vrijednog L-teanina.

2. Tekstura podsjeća na fini puder u prahu, poput baby pudera

Listići se beru ručno, nakon čega se pare i suše, te se na kraju kamenim mlinom melju u fini prah. Prah premium matcha čaja je samljeven u vrlo sitan, svilenkast prah.

3. Izrazito je zelene boje

Boja pravog matcha praha je izrazito pigmentirana i zasićena zelena, nikako svijetlo zelena ili žućkasta.

4. Okus i miris su specifični

Ako je okus izrazito gorak i jedak, to je matcha koja nije premium kvalitete. Okus vrhunske matche je blago slatkast, svjež, nježno gorkast s određenim blagim zemljanim nijansama. Ima izrazito “travnat” miris.

Priprema

Dodajte jednu supenu kašiku matcha praha u šoljicu, supenu kašiku hladne vode i pomiješajte pjenjačom, kašikom ili pomoću pjenjače od bambusa. Dodajte toplu ili hladnu vodu ili biljni napitak po želji i uživajte.

Povezani članci