Marketing X Business

Mali, ali moćan: Pozdravite potpuno električni SUV Volvo EX30!

N. D.

(Izvor: Marx.ba)

Kao mali SUV koji radi velike Volvo stvari, novi potpuno električni Volvo EX30 stigao jer na tržište BiH, a danas je i zvanično predstavljen u Volvo centru Sarajevo.

– On je dizajniran da bude siguran koliko biste očekivali od Volva. Dizajniran je da ima najmanji CO2 otisak od svih Volvo automobila do sada te da ljudske živote učini sigurnijim, praktičnijim i ugodnijim koristeći najsavremeniju tehnologiju i skandinavski dizajn, poručuju iz Volva.

Predstavljen svijetu u Milanu u Italiji i dostupan za narudžbe na odabranim tržištima*, EX30 je prvi Volvo mali premium SUV te proširuje Volvo stalno rastuću ponudu potpuno električnih vozila na četiri modela. Kako se tržište brzo kreće prema potpunoj elektrifikaciji, EX30 će Volvu pomoći uhvatiti rastuću potražnju za potpuno električnim automobilima u segmentu s brzim rastom.

Štaviše, atraktivna cijena EX30 – koja počinje od 72.664 KM – znači da kupci dobijaju vrhunski potpuno električni SUV po sličnoj cijeni ekvivalenta s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.

EX30 utjelovljuje sve Volvo vrijednosti dizajna u manjem formatu. Dug osovinski razmak, veliki točkovi i jednaka karoserija donose ravnotežu i profinjenost eksterijeru. Primjetno je električan, sa samouvjerenim licem, zatvorenim štitom te digitalnim prikazom prednjih svjetala Thor’s Hammer.

Pet živih boja eksterijera, od elegantne Cloud Blue do svijetle i izražajne Moss Yellow – od kojih je zadnje navedena inspirisana lišajevima koji rastu na stijenama duž zapadne obale Švedske – daju mu karakter i osobnost.

Tehnologija baterija koja odgovara vašim potrebama

Pričajmo o tehnologiji baterija. Ako provodite većinu svog vremena u gradu ili imate tendenciju da putujete kraće udaljenosti između punjenja, nudi se opcija jednog motora s LFP baterijom. LFP baterija standardnog dometa, koja koristi hemiju litijum-gvozdenog fosfata, je isplativija te joj je potrebno manje resursa za proizvodnju, što znači da je najbolja opcija ukoliko vam ne treba maksimalni domet.

Ako želite maksimizirati domet, varijanta proširenog dometa jednog motora s NMC baterijom proširenog dometa je EX30 po vašem izboru. NMC baterija sadrži litijum, nikl, mangan i kobalt te efikasnije proizvodi energiju od LFP varijante. Ova opcija jednog motora i proširenog dometa vam pruža domet do 480 km između punjenja.

Konačno, ako su vaš prioritet performanse, odaberite varijantu performansi dvostrukog motora u kojoj smo sparili NMC bateriju s dodatnim drugim e-motorom. Ova varijanta modela EX30 s pogonom na sve točkove pruža 315 kW (428 KS) te pruža 0-100 km/h za 3,6 sekundi – to je zvanično Volvo automobil s najbržim ubrzavanjem ikada!

Još jedna stvar koju EX30 radi brzo je punjenje. Varijanta dvostrukog motora s proširenim dometom ima kapacitet punjenja do 153 kW, dok automobil standardnog opsega ima kapacitet od 134 kW. To znači da bateriju možete napuniti od 10 do 80 posto za nešto više od 25 minuta. Preko centralnog ekrana i aplikacije automobila možete podesiti jačinu struje, maksimalan nivo punjenja te kada želite početi puniti.

Manji ugljični otisak, ali veliki utjecaj na sigurnost

EX30 je dizajniran da ima najmanji ugljični otisak od svih Volvo automobila do sada i predstavlja važan korak naprijed za Volvo ambicije održivosti. Smanjenjem emisija tokom cijele proizvodnje i životnog ciklusa, kao i pažljivom upotrebom materijala iznutra i izvana, smanjen je njegov ukupni ugljični otisak preko 200.000 km vožnje na ispod 30 tona*.

EX30 je također dizajniran da bude siguran koliko biste očekivali od Volvo automobila te za cilj ima brigu o vama i drugima u užurbanom urbanom okruženju. Na primjer, standardno uključuje specijalnu sigurnosnu funkciju za bicikle koja pomaže u sprječavanju takozvanih nesreća “izazvanih vratima”, upozoravajući vas kada se spremate otvoriti vrata ispred bicikliste, skutera ili trkača.

EX30 također za cilj ima učiniti Vaš život praktičnijim, opuštenijim i prijatnijim u automobilu putem najsavremenije tehnologije i obzirnog skandinavskog dizajna enterijera. Možete birati između četiri različite unutrašnje sobe, od kojih svaka ima vlastiti izraz, dok postoje pametne opcije za odlaganje širom cijele kabini.

Uz kontekstualni UX na jednom ekranu, s ugrađenim Googleom koji pokreće najnoviju verziju Volovo sistema za informisanje, sve ove karakteristike odražavaju obilježja pravog Volvo dizajna.

Kad smo kod vrhunske tehnologije: Volvo EX30 je prvi automobil ove kompanije koji uključuje novu generaciju naše popularne funkcije Park Pilot Assist. Može se nositi sa svim vrstama parkirnih mjesta, uključujući paralelne, zakrivljene, okomite i dijagonalne u stilu riblje kosti, što čini parkiranje u uskim prostorima lakim.

Novi Park Pilot Assist će identificirati sva dostupna parkirna mjesta oko vas. Zatim, kada dodirnete željeni u novom 3D korisničkom interfejsu, funkcija će upravljati gasom i kočnicom, kao i upravljanjem. Dok nadgledate proces parkiranja, ekran prikazuje udaljenost od objekata kao što su automobili, zidovi i stubovi u metričkim ili imperijalnim ciframa.

Osjećaj smirenosti

Naravno, EX30 također dolazi s funkcijom digitalnog ključa, koja je i pogodna za vas i olakšava dijeljenje automobila s drugima. Izgrađena na naprednim UWB i CCC industrijskim standardima, a tehnologija će biti kompatibilna sa širokim spektrom brendova i modela telefona.

Namjenska aplikacija za automobil sadrži sve relevantne usluge u vezi automobila, od punjenja do pronalaska vašeg automobila na prometnom parkingu, zaključavanja i grijanja u hladnim zimskim danima. EX30 je također spreman primiti ažuriranja softvera putem mreže koja će ga vremenom poboljšati.

I povrh svega, Volvo EX30 također dolazi s izborom od pet različitih tema ambijentalnog osvjetljenja. Svaki je inspirisan drugačijim skandinavskim pejzažem čije se boje suptilno mijenjaju, što dodaje osjećaj mira enterijeru.

Bilo da preferirate toplu sunčevu svjetlost koja pada kroz lišće skandinavske šume, zalazak sunca na zapadnoj obali Švedske, svjetski poznato sjeverno svjetlo, zlatno ljetno nebo švedskog ljeta ili vedro raspoloženje urbanog zalaska sunca, vaš EX30 će biti ispunjen bojama po vašem izboru. Za dodatno uranjanje, svaku temu rasvjete možete upariti s ambijentalnim zvučnim pejzažem.

Jurite po zemlji sa stilom

Na kraju, Volvo kaže da ima iznenađenje. Krajem 2024. godine, EX30 će također postati dostupan u Cross Country varijanti. Narudžbe ove specijalne verzije našeg malog električnog SUV-a se otvaraju uskoro, a očekuje se da će proizvodnja početi krajem ove godine.

Volvo EX30 Cross Country će doći s nizom prilagođenih karakteristika, kao što su veći razmak od tla, crni točkovi od 19 inča i opcija 18-inčnih felgi s pneumatikama po mjeri.

Kada svojim modelom EX30 Cross Country skrenete s utabanih staza, bit će prepoznatljiv po zaštitnim pločama na prednjoj, zadnjoj i bočnoj strani, posebnim crnim panelima na prednjem braniku i poklopcu prtljažnika, te elegantnom Cross Country brendu – mala švedska zastava na poklopcu motora je šlag na torti.

Mali otisak

Izračun ugljičnog otiska od ispod 30 tona preko 200.000 km vožnje se zasniva na korištenju električne energije za punjenje iz mješavine električne energije EU27. Najmanji ugljični otisak bilo kojeg Volvo automobila do sada se odnosi na globalno dostupne proizvode preko 200.000 km vožnje.

Trajanje punjenja zavisi i od faktora poput vanjske temperature, trenutne temperature baterije, opreme za punjenje, stanja baterije i stanja vozila.

Domet prema realnom WLTP ciklusu vožnje pod kontroliranim uslovima za novi automobil. Domet u stvarnim uslovima se može razlikovati. Brojke su zasnovane na preliminarnim podacima.

Povezani članci