Marketing X Business

Lagarde: Početak smanjenja kamatnih stopa „u kratkom roku“

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde, izjavila je da je banka i dalje na putu da „u razumnom kratkom roku“ počne sa smanjenjem kamatnih stopa, pod uslovom da ne dođe do velikih šokova sa Bliskog istoka ili drugih geopolitičkih žarišta.

Lagard je u utorak rekla da ECB „posmatra dezinfacioni proces“ u skladu sa svojim prognozama, što je čini sigurnom da će inflacija u eurozoni dostići cilj od dva posto do sredine slijedeće godine, iako je put do tamo vjerovatno „trnovit“.

– Ako ne doživimo veliki šok u razvoju situacije, idemo ka trenutku kada moramo ublažiti restriktivnu monetarnu politiku koju imamo, u razumnom kratkom roku, rekla je šefica ECB za CNBC.

Ona je istakla da ECB „stalno prati“ uticaj rastućih tenzija na Bliskom istoku i drugdje, kao i da su one „relativno umjerene“.

Podsjetimo, godišnje inflacija u eurozoni u martu opala je na 2,4 procenta, što je bilo niže od predviđanja. To je podstaklo očekivanja da će ECB do ljeta početi da smanjuje kamatne stope.

Lagarde je prošle sedmice poslije sastanka ECB istakla da se ne obavezuje unaprijed na bilo koji nivo kamatnih stopa, već da bi „bilo prikladno smanjiti trenutni nivo ograničenja monetarne politike“, ako Upravni savjet bude siguran u održiv povratak inflacije u ciljani okvir.

Povezani članci