Marketing X Business

Letovi u avgustu sa aerodroma u regiji: Sarajevo ponovo ima veliko povećanje

N. D.

Očekuje se da će većina aerodroma u glavnim gradova u bivšoj Jugoslaviji ostvariti rast broja putnika tokom avgusta u odnosu na prošlu godinu, na osnovu raspoloživog planiranog kapaciteta sjedišta. Ryanair će zadržati poziciju najvećeg avioprevoznika u regionu, ispred Air Serbia i Wizz Aira.

Aerodrom Beograd ima najviše slobodnih mjesta na redovnim letovima u avgustu i iznosi 997.636. Brojka predstavlja smanjenje od 0,6% u odnosu na 2023. Ne uključuje čarter usluge koje bilježe značajan obim tokom mjeseca. Ovo je drugi mjesec ove godine da će aerodrom imati manje raspoloživih kapaciteta u odnosu na prošlu godinu, nakon pada od 1,4% u junu, iako je uspio zadržati rast broja putnika tokom cijelog perioda, piše EX YU aviation.

Pad dolazi kao rezultat Wizz Aira, koji ima 28% smanjenje kapaciteta tokom mjeseca. Aior Serbia, koja će povećati svoj kapacitet za 4,9%, nastavit će zadržavati poziciju najvećeg prevoznika, držeći 57,7% svih raspoloživih redovnih kapaciteta na aerodromu.

Zagreb je drugi po veličini sa 548.998 raspoloživih mjesta na redovnim letovima tokom mjeseca. To predstavlja povećanje od 13,9% u odnosu na prošlu godinu. Croatia Airlines će zadržati poziciju najvećeg avioprijevoznika na aerodromu sa 32,8% raspoloživog kapaciteta. Slijedi Ryanair sa 29,7% svih raspoloživih mjesta.

Aerodrom Skoplje, također će biti pogođen smanjenjem frekvencije Wizz Aira. Ima 334.636 sjedišta u avgustu, što je pad od 2,1%, uprkos povećanju broja obavljenih ljetova od 10,6%. Wizz Air, koji je uništio 14,3% svog kapaciteta, imat će 49% udjela raspoloživih sjedišta.

Sarajevski aerodrom ima 313.896 redovnih mjesta na tržištu u avgustu, što je značajno povećanje od 36% u odnosu na 2023. Pegasus Airlines je najveći avioprijevoznik sa 10% kapaciteta, a slijedi ga Turkish Airlines sa 8,9% udjela.

Prištinski aerodrom će imati 330.152 slobodna mjesta, ali ima brojne letove koji se prodaju isključivo preko turoperatora koji se smatraju čarterima. Stoga, oni nisu uključeni u ukupni predviđeni kapacitet sjedišta. Ako se uzmu u obzir samo sjedišta na redovnim letovima, kapacitet aerodroma je povećan za 12,4% u odnosu na prošlu godinu. easyJet ima najveći broj redovnih sjedišta sa 16,9% udjela, ispred Chair Airlinesa sa 14,7%.

Aerodrom Podgorica ima 218.922 sjedišta na redovnim letovima u avgustu. Wizz Air je najveći sa 22,6% ukupnog kapaciteta, dok je nacionalni prevoznik Air Montenegro šesti po veličini.

Konačno, Aerodrom Ljubljana ovog avgusta ima 166.687 sjedišta na redovnim linijama, što je 18,4% više u odnosu na prošlu godinu. Lufthansa će biti njegov najveći avioprijevoznik sa 17% udjela u kapacitetu, ispred Turkish Airlinesa sa 11,3% planiranog kapaciteta.