Marketing X Business

Marija Perić, direktorica My Lovely Bag za Marx.ba: Kako torbice iz BiH osvajaju Evropu

N. DEMIROVIĆ

(Foto: My Lovely Bag)

Marija Perić, direktorica i vlasnica brenda My Lovely Bag, reći će kako ni sama nije slutila u kojem će smjeru sve otići. Danas iz proizvodnje u Tomislavgradu na tržište odlazi hiljade torbi, a ono što je itekako fascinantno radi se o firmi u kojoj radi 25 žena.

Sve zajedno su uspjele doći do toga da torbice iz BiH, osvajaju žene u našoj zemlji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, gdje kompanija ima svoju prodaju, ali i u ostatku Evrope putem online prodaje.

Poznato je i time se u My Lovely Bag ponose, torbe su najvećim dijelom ručne izrade i sa vrlo malo mašinske obrade. Napravljene od visokokvalitetnih eko materijala. Kako vole naglasiti, njihove torbe razlikuju se od ostalih na tržištu, osim materijala i po posebnim i unikatnim kopčama koje izrađuju.

U razgovoru za Marx.ba Marija Perić je govorila o počecima, onome što je danas My Lovely Bag, očekivanjim i svemu onome s čime se susreće kompanija.

Kako jer sve počelo i kakva ste očekivanja imali?

– My Lovely Bag brend je nastao kao posljedica moje kreativnosti i poduzetničkog duha koji sam naslijedila od oca i za koji me dodatno nadahnuo i svekar koji je živio svoj poduzetnički san.
Moja priča je počela 2011. godine kada sam poželjela široj javnosti predstaviti torbice koje sam prije toga dizajnirala samo za sebe. Motivirala me želja da ženama ponudim nešto posebno i jedinstveno na tadašnjem tržištu.

Svoje ideje sam pretakala u torbice u koje su se žene zaljubljivale i bila sam ispunjena tom činjenicom! Nisam razmišljala puno unaprijed niti zamišljala da će sve to rezultirati tvornicom sadašnjeg kapaciteta.
Prvi cilj su mi bile sretne i zadovoljne klijentice, kako izgledom moga proizvoda, tako i kvalitetom istoga. Dobrim reakcijama kupaca, svakom novom kolekcijom, rasla je potražnja za Lovely torbicama, tako se ukazivala potreba za većim brojem uposlenika i tvornica je korak po korak došla do ovoga što je danas.
Onaj prvi postavljeni cilj dobrog dizajna i kvalitete i danas je prioritet i mogu zaključiti da je to razlog zbog kojega se kupci uvijek vraćaju mom brendu.

Kako gledate svoj put u kompaniji, koliki je izazov i šta to donosi?

– Moj poduzetnički put izgradio je i mene kao osobu. Kako sam upravo navela, na početku nisam imala planove o velikoj tvornici kakva je to sada. U dvadesetim godinama, kao već obiteljska žena, započela sam poduzetnički put korak po korak prvenstveno vjerujući u svoj proizvod. Naravno da su se znale nizati poteškoće, od onih administrativnih i birokratskih, problema s dobavljačima materijala do pronalaska adekvatne radne snage.

U svemu ovome, kao i dizajner i poduzetnik, potrebno je imati mir u kojem ćeš stvarati, a poslovno okruženje i obaveze čine svaki dan dinamičnim i stresnim. Možda izgleda nespojivo, ali upravo ova kombinacija kreativnosti i poduzetništva rezultirala je balansom koji me inspirira. Niz savladanih izazova je iza mene, a uz predanost, odgovornost, rad, trud i ljubav ne bojim se ni onih koji dolaze. Navedeni segmenti su ključ svakoga uspjeha i upravo to je ono što sam naučila kroz svoj poslovni put i rast.

Šta bi bila Vaša poslovna filozofija?

– S dizajnerske strane moja filozofija je kroz svoj dizajn ženama donijeti lijep modni dodatak pristupačne cijene koji će im predstavljati i više od toga! Osluškivanje potreba klijentica u kombinaciji s aktuelnim trendovima dodatno začinjenima mojim idejama zaista rezultira komadima u koje se žene zaljube! Iza svake torbice se krije priča o ljubavi, a svaki segment torbice je pomno planiran. Ubrzo nakon osnivanja brenda, posvetila sam se i dodatnom dizajnu materijala i ukrasa za torbice koji bi ih činili jedinstvenim na tržištu.

Spomenutim dobrim dizajnom osvajamo kupce, a kvalitetom osiguravamo njihov povratak! Kao što su mi bitni zadovoljni kupci, bitni su mi zadovoljni uposlenici! S poslovne strane, stalna ulaganja, educiranja i unaprijeđenja načina izrade su mi neki od prioriteta, a izuzetno sam ponosna da iza sebe u tvornici imam tim od 25 žena koje rade s jednakim entuzijazmom kao i ja sama!

Nakon 13 godina poslovanja gdje je danas My Lovely Bag?

– My Lovely Bag je danas brend prepoznatljivog identiteta, dostupan u nekoliko evropskih država (BiH, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Slovenija, Sjeverna Makedonija) na više od sto prodajnih mjesta. Stabilno poduzeće koje osim 25 zaposlenih u tvornici sarađuje s nizom distributera za navedena područja te tako osigurava uspješan rad i drugima. Raduje me činjenica da polovina proizvedenih torbi ostaje u prodaji u BiH, dok drugu polovinu izvozimo u navedene države.

Koliki je prostor za napredak i kakva su Vaša očekivanja od kompanije u budućnosti?

– Prostora za napredak uvijek ima. Meni je kvalitet proizvoda uvijek prioritet pa s te strane konstantno radimo na novim tehnikama i usavršavanjima. Već neko vrijeme pokazuje se konstanti interes kupaca izvan Evrope za naše torbe, ukoliko se nastavi, vjerovatno će se My Lovely Bag pronaći i na nekoj vanevropskoj adresi, no zasada je rano o tome pričati.

Koliko My Lovely Bag polaže na ljudske resurse i edukaciju?

– Moje djelatnice su ona komponenta bez koje torbica ne bi bilo. Njihovo zadovoljstvo radnim mjestom kao i stečena nova znanja na istome i meni i njima su dragocjeni, a neminovni su za uspješnu proizvodnju i poslovanje. Ulažem u edukacije kada god je potrebno, ali i kada neko ukaže želju da nauči više!

Kako funkcionira Vaš tim?

– Tim od 25 žena funkcionira skoro savršeno! Ponekad su stres i neplanirani problemi sastavni dio poslovnoga dana, no zaista je međusobno poštovanje između svih nas na viskom nivou. Cijeli Lovely tim, svako na svom poslovnom zadatku, radi s predanošću i ljubavi. Tu su i različite aktivnosti koje nas povezuju, osim ljubavi prema modi! Na primjer, imamo kumčad u Africi i redovno uplaćujemo za njihovo školovanje! Također, sponzoriranjem različitih ustanova za osobe s poteškoćama u razvoju te humanitarnih, kulturnih i sportskih događaja želimo staviti fokus na podršku drugima i društvenu odgovornost na koju i druge želimo potaknuti.

Kakav marketinški pristup kompanija preferira i koliko je to u današnje vrijeme bitno?

– Volim reći da imamo dvije vrste marketinga. Društvene mreže su naš primarni način oglašavanja, predstavljanja modela, noviteta, vijesti, ali i savršen način za komunikaciju s klijenticama i brze povratne informacije. Imamo redovne saradnje s različitim influencerima i osobama iz javnoga života, organiziramo različite evente povodom predstavljanja kolekcija te redovno imamo promotivne nagradne konkurse za naše pratitelje!

Ona druga vrsta marketinga koji posebno volimo su naše zadovoljne klijentice, ne samo da nam se vraćaju uvijek po još jednu torbu, nego naše proizvode rado preporučuju i drugima!

Kako uopćeno gledate na stanje i trendove u industriji kojoj pripadate?

– U modnoj industriji vlada trend brze mode, iz mjeseca u mjesec, iz sezone u sezonu… Kroz svoj dizajn ne pratim trendove slijepo, uvijek volim začiniti nečim svojim i drago mi je da moja publika i kupci to prihvaćaju i aplaudiraju svakom novom kolekcijom.

Konkurencija je prisutna, posebno cjenovno kada su u pitanju modni brendovi koji prodaju robu proizvedenu u zemljama s jeftinom radnom snagom. Moj ponos je golem kada sve sagledam, jer svakodnevno imam nove kupce, uz one koje s radošću već godinama kupuju i nose My Lovely Bag. Hiljade i hiljade žena odlučuje se za domaći brend koji stvaraju žene u normalnim radnim uvjetima i tako osiguravaju život svojih obitelji u BiH baš u doba kada je aktuelan trend iseljavanja.

Povezani članci