Marketing X Business

Skupština njemačkog giganta: Porsche AG će isplatiti duple dividende

N. D.

(Foto: Porsche)

Na jučer održanoj virtuelnoj godišnjoj skupštini Porsche AG, dioničari Porsche AG jednoglasno su prihvatili sve prijedloge rješenja menadžmenta za svaku od tačaka dnevnog reda.

Za finansijsku 2023. godinu biće isplaćene duple dividende – 2,30 eura po običnoj akciji i 2,31 eura po preferencijalnoj akciji.

U skladu sa politikom dividendi, za finansijsku 2023. godinu biće isplaćena dividenda od oko 2,1 milijardu eura. To odgovara nešto manje od 41 posto dobiti Grupe nakon oporezivanja.

Dodatno, svih 10 predstavnika dioničara u Nadzornom odboru ponovno je izabrano na daljnji mandat. Na konstitutivnoj sjednici Nadzornog odbora nakon Godišnje skupštine, jednoglasno su ponovo izabrani predsjednik Nadzornog odbora dr. Wolfgang Porsche i zamjenica predsjednice Nadzornog odbora Jordana Vogiatzi.

– Porsche je 2023. godine impresionirao dok je ostvario sve svoje ambiciozne prognoze. Naša finansijska pozicija je čvrsta i, čak i u nesigurnim vremenima, ostajemo visoko profitabilni. Za Porsche, 2024. je godina lansiranja novih proizvoda, sa najvećim programom lansiranja modela u historiji kompanije. Proteklih mjeseci lansirali smo nove modele za pet serija modela. Time danas postavljamo temelje za naš sutrašnji profit – i za buduće dividende, poručio je predsjednik Izvršnog odbora Oliver Blume.

Povezani članci