Marketing X Business

Meta otvara VR operativni sistem i drugim kompanijama: Prvi na redu Lenovo i Asus

Marx.ba

(Foto: Meta)

Nakon što je potrošila desetke milijardi na virtualnu i proširenu stvarnost, Meta se želi pozicionirati kao pristupačnija alternativa Appleovom Vision Prou i njegovom visionOS-u. Takmičenje s divom iz Cupertina pokazat će se izazovnim, ali otvaranje operativnog sistema Meta Quest i evolucija u otvoreni ekosistem mogli bi znatno doprinijeti povećanju njegove privlačnosti.

Meta će OS koji pokreće njihove naglavnike Quest učiniti dostupnim proizvođačima trećih strana. Popratna najava je rebrendiranje operativnog sistema s potencijalno značajnim promjenama politike u vezi s distribucijom softvera. Uređaji koji koriste Metinu platformu pokretat će ono što kompanija sada naziva Meta Horizon OS. Promjena imena također se odnosi na trgovinu aplikacija Quest, koja se sada zove Meta Horizon Store, a popratna mobilna aplikacija Meta Quest sada je aplikacija Meta Horizon.

Prve partnerske slušalice uključuju jedinicu Asus ROG usmjerenu na igranje, Lenovov uređaj za mješovitu stvarnost i Microsoftov Meta Quest s oznakom Xbox. Svi će ovi proizvodi raditi na Qualcommovim čipovima, koji napajaju uređaje Quest, ali potencijalno bi mogli sadržavati različite konfiguracije leća ili drugih unutarnjih dijelova. Štaviše, softverski ekosistem Meta postat će otvoreniji. Iako kompanija nije spomenula sideloading, potvrdila je da će softver App Lab uskoro postati vidljiv putem njene primarne trgovine.

Upload VR izvještava da će se App Lab i Horizon Store na kraju spojiti u jedan kanal s relativno slabim moderiranjem prvog.

Povezani članci