Marketing X Business

Minecraft Microsoftu donosi godišnje prihode od 100 miliona dolara

Marx.ba

(Izvor: Minekraft)

Poznata sandbox videoigra Microsoftu donosi godišnje prihode od 100 miliona dolara, slučajno je otkriveno na LinkedIn profilu Jeffa Y., glavnog programera u Microsoft Games divziji. Ako je vjerovati onom što je on stavio u svoju profesionalnu biografiju, popularnu “kockastu” videoigru svaki mjesec zaigra čak 160 miliona igrača.

Za neupućene, Minecraft je stvoren od strane Markusa “Notcha” Perssona i izdan u maju 2009. S više od 300 miliona prodanih primjeraka i službenom brojkom od 140 miliona mjesečno aktivnih igrača, Minecraft drži mjesto najprodavanije i najpopularnije videoigre svih vremena.

Od 2014. godine, kreator Minecrafta, švedski studio Mojang, nalazi se u vlasništvu Microsofta koji je za njega platio 2,5 milijarde dolara.

Inače, nedavno je ova popularna “kockasta” videoigra – nedavno je dostigla prag od nevjerovatnih 300 miliona prodanih primjeraka, objavili su iz švedskog studija Mojang.

– Kako se približavamo 15. godišnjici, Minecraft ostaje jedna od najprodavanijih igara svih vremena, s preko 300 miliona prodanih primjeraka, što je dostignuće o kojem niko nije mogao sanjati dok smo svi postavljali svoje prve blokove, izjavila je Helen Chiang, šefica studija Mojang.

Za usporedbu, druga najprodavanija videoigra svih vremena, Grand Theft Auto V dosad se prodala u oko 185 miliona primjeraka.