Marketing X Business

Mišljenje struke: Ovo su orašasti plodovi koji mogu stabilizirati nivo šećera u krvi

Marx.ba

(Foto: Vitamini)

Orašasti plodovi bogati su hranjivim tvarima koje nude niz zdravstvenih dobrobiti, uključujući pomoć pri mršanju i stabilizaciji šećera u krvi. Neki orašasti plodovi posebno su korisni u ovim aspektima jer su bogati bjelančevinama i dijetalnim vlaknima, potiču osjećaj sitosti, kontroliraju apetit i smanjuju unos kalorija. Doktorica Sarah Bonza i dijetetičarka Krutika Nanavati istakle su nekoliko takvih najboljih opcija.

1. Bademi

Bademi su bogati proteinima i dijetalnim vlaknima, a oba potiču osjećaj sitosti. To može pomoći u kontroli gladi i smanjenju ukupnog unosa kalorija, što doprinosi mršanju. Sadržaj magnezija u bademima igra ulogu u osjetljivosti na inzulin i metabolizmu glukoze, što može pomoći stabilizirati nivo šećera u krvi i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

– Bademi pomažu regulirati inzulin i usporavaju probavu šećera, kaže dr. Bonza za SheFinds.

2. Orasi

Orasi su puni esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamine, minerale i antioksidanse. Osiguravaju magnezij, koji je važan za osjetljivost na inzulin, ali i druge hranjive tvari koje podržavaju cjelokupno zdravlje. Također, orasi su bogati višestruko nezasićenim mastima.

Zdrave masti mogu povećati osjećaj sitosti, smanjiti osjećaj gladi i spriječiti prejedanje. Uključivanje zdravih masti u prehranu pomaže nam da se osjećamo siti i zadovoljni, što može pomoći u mršanju.

– Orasi poboljšavaju funkciju endotela i smanjuju upalu, ističe doktorica.

3. Pistacije

Kombinacija proteina, zdravih masti i vlakana u pistacijama pomaže stabilizirati nivo šećera u krvi. To može smanjiti rizik od skokova i padova inzulina, koji su često povezani s povećanom glađu i žudnjom.

– Konzumacija pistacija može smanjiti nivo šećera u krvi nakon obroka i povećati osjetljivost na inzulin, napominje dr. Bonza.

4. Brazilski orasi

Brazilski orah jedan je od najbogatijih izvora selena u hrani. Selen je esencijalni mineral koji igra ulogu u radu štitnjače, metabolizmu i regulaciji glukoze. Iako brazilski orasi nemaju tako visok sadržaj proteina i vlakana kao neki drugi orašasti plodovi, ipak pružaju te hranjive tvari, što nam može pomoći da se osjećamo siti.

– Brazilski orasi su bogat izvor selena i mogu se lako uključiti u prehranu kao međuobrok ili dodati u obroke za dodatno povećanje ovog ključnog minerala, zaključuje Nanavati.

Povezani članci