Marketing X Business

Stručnjaci: Redovna konzumacija ovih namirnica poboljšava zdravlje srca i san

Marx.ba

(Foto: X)

Naša prehrana igra ključnu ulogu u svakom području našeg zdravlja, što uključuje i zdravlje srca te spavanje. Srećom, postoji mnogo namirnica koje mogu pomoći u ovim područjima.

Dijetetičar Jesse Feder izdvojio je dvije takve namirnice koje mogu promicati zdravlje srca i bolje navike spavanja. 

1. Trešnje

Trešnje nude više od izvrsnog okusa. Sadrže puno nutritivnih vrijednosti, a Feder ističe da su prirodni izvor melatonina, hormona odgovornog za regulaciju ciklusa spavanja i budnosti.

– Trešnje su dobar izvor prirodnog melatonina, za koji je poznato da potiče miran san, rekao je za SheFinds.

Uključivanjem trešanja u svoju večernju rutinu, bilo kao međuobrok prije spavanja ili kao dio deserta, možemo poboljšati svoj san.

Osim toga, Feder naglašava njihovu ulogu kao snažnog izvora antioksidansa, spojeva koji se bore protiv upala i oksidativnog stresa u tijelu.

– Antioksidansi su izvrsni za smanjenje ili suzbijanje upala, što može biti korisno za zdravlje srca, dodao je.

2. Banane

Stručnjaci već dugo hvale banane zbog njihove hranjive vrijednosti. Feder ističe dva ključna minerala koja se nalaze u bananama: magnezij i kalij.

– Banane su izvrstan izvor magnezija i kalija, a oba mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i opuštanju mišića, pojasnio je.

Uključivanje banana u večernju rutinu može pomoći umiriti tijelo i pripremiti ga za kvalitetan noćni odmor.

Osim svojih svojstava za pospješivanje sna, banane također nude značajne prednosti za zdravlje srca. Feder naglašava ulogu kalija u regulaciji krvnog pritiska, što je vitalni aspekt kardiovaskularnog zdravlja.

– Kalij, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska, također može pomoći u promicanju zdravlja srca. Sadržaj vlakana u bananama odličan je za promicanje zdrave tjelesne težine i probave, što je korisno za naše srce, zaključuje dijetetičar.

Povezani članci