Marketing X Business

Energetski samit u BiH: Učiniti sve da ova zemlja iskoristi potencijale

Marx.ba

(Foto: Facebook)

U Neumu se od 23. do 26. aprila održava Energetski samit u BiH 2024. Događaj organizuju Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Savezna vlada Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Ambasada Republike Češke u BiH, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i britanska ambasada u Sarajevu.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy pozvao je domaće političare na žurno djelovanje kako bi se osigurala energetska neovisnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.

– Sa samita šaljem hitnu poruku da istječe vrijeme za provođenje ključnih reformi koje su potrebne da se isprave godine lošeg upravljanja, korupcije i zanemarivanja, što je bh. energetski sektor ostavilo u užasnom stanju, pun slabosti i nefunkcionalan, izjavio je u Neumu danas veleposlanik Murphy.

Murphy je naglasio kako BiH mora ojačati svoju energetsku sigurnost i to bez ikakvog odlaganja.

– Odgađanje donošenja propisa, korupcija, ovisnost od ruskog plina, zastarjela infrastruktura i nadolazeći porezi na ugljik samo su neki od izazova koji prijete energetskoj sigurnosti zemlje i koji bi mogli izbaciti iz tračnica njezin energetski sektor u predstojećim desetljećima, poručio je.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković ustvrdio je kako BiH, kao zemlja izvoznik električne energije, mora učiniti sve da iskoristi svoje energetske potencijale i resurse kako bi zadržala svoju poziciju ne tržištu.

Na Energetskom samitu u Neumu Konaković je upozorio na sve veće izazove s kojima se susreću domaće vlasti s obzirom na činjenicu da se većina električne energije u BiH proizvodi iz fosilnih goriva.

– Mi svoju legislativu moramo uskladiti sa svjetskom i evropskom, a sve zbog činjenice da se proizvodanja energije u BiH i dalje u velikoj mjeri zasniva na tzv. crnoj električnoj energiji, onoj koja proizvodi određene ekološke probleme. S obzirom na administrativne procedure Evropske unije, jako je bitno hitno usklađivati i jačati potencijale obnovljivih izvora energije i time, slikovito rečeno, s jednog kolosijeka preći na drugi, što smatram ozbiljnim izazovom za vlasti u BiH, kazao je Konaković.

– Pored električne energije u našem fokusu su i neke druge teme, poput Južne interkonekcije. Nadam se hrabrim i brzim rješenjima, rekao između ostalog Konaković.

Povezani članci