Marketing X Business

MOL ulaže četiri milijarde dolara u zelene projekte u regiji

Marx.ba

(Izvor: MOL)

MOL Grupa (INA i Energopetrol dio grupe) ažurirala je svoju dugoročnu strategiju SHAPE TOMORROW. Cilj kompanije je učiniti regiju zelenijom, konkurentnijom i samodostatnom. Ažurirana strategija stavlja veći naglasak na obnovljiva goriva, zeleni vodik, biometan i geotermalnu energiju. Do 2030. godine zelena ulaganja nadmašit će iznos od četiri milijarde dolara s ciljem postizanja ugljične neutralnosti do 2050. godine.

Prioritet ažurirane dugoročne strategije jeste osigurati sigurnost opskrbe energijom i omogućiti stabilnu zelenu tranziciju. Kompanija stoga dodatno jača svoj portfelj tradicionalne imovine, dok će do 2030. za zelena ulaganja izdvojiti više od četiri milijarde dolara.

Djelatnost Rafinerija i marketinga nastavlja jačati svoje pozicije u preradi nafte u Evropi, istovremeno se dinamično prilagođavajući promijenjenim potrebama mobilnosti i ekonomije. Obnovljiva goriva otvaraju nove dimenzije u održivoj mobilnosti – ažurirana strategija usmjerena je na proizvodnju biometana i zelenog vodika, dok kružna ekonomija povećava doprinos biokomponenti i otpada u proizvodnji.

S ciljem diversifikacije i odmaka od fosilnih goriva, MOL Grupa do 2030. planira uložiti milijardu dolara u integraciju otpada, recikliranje i projekte srednjeg nivoa u hemijskoj industriji. Kompanija će svoju preradu nafte učiniti fleksibilnijom kako bi zadovoljila zahtjeve ekonomskog i regulatornog okruženja i dodatno ojačala sigurnost opskrbe u regiji.

Do 2030. MOL planira uložiti više od milijardu dolara u projekte koji omogućuju energetsku učinkovitost, povećanje udjela održivih goriva u svom portfelju i značajno smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Djelatnost Istraživanja i proizvodnje nafte i plina ima ključnu ulogu u finansiranju transformacije na nivou Grupe, a usporavanje prirodnog pada proizvodnje i dalje je prioritet. MOL Grupa će tokom narednih pet godina zadržati proizvodnju na prosječnom dnevnom nivou od najmanje 90.000 barela ekvivalenta nafte.

Povezani članci