Marketing X Business

Nakon ovosedmičnih rekorda: Bitcoin pao na 68.000 dolara

Marx.ba

(Izvor: X)

Najpopularnija svjetska kriptovaluta, Bitcoin, bilježi pad nakon postavljanja rekordno visoke vrijednosti peti put u posljednjih sedam dana. Najstarija kriptovaluta pala je čak 6,3%, na 68.549 američkih dolara, nakon što je ranije dosegnula rekordnu cijenu od 73.797 američkih dolara. I druge kriptovalute bilježe pad.

Prinosi na državne obveznice su porasli, a američke dionice su pale nakon još jednog izvještaja o visokoj inflaciji koji je ojačao mišljenja da američki FED neće žuriti s rezanjem kamatnih stopa čak i dok neka područja ekonomije pokazuju znakove usporavanja. Niže kamatne stope obično povećavaju privlačnost kriptovaluta, piše Bloomberg.

– Tržišta kriptovaluta u zadnje vrijeme su bila nešto više povezana s američkim tržištima dionica, posebno tehnološkim dionicama, rekao je Shiliang Tang, predsjednik kompanije Arbelos Markets.

U međuvremenu, u sektoru tzv. “memecoina”, ludilo oko nekih od najspekulativnijih tokena se nastavilo. Dogwifhat je zabilježio više od 20% dobitka u proteklom danu, pokazuju podaci CoinGecka. Ukupna tržišna vrijednost memetokena je porasla na više od 60 milijardi američkih dolara, a podaci blockchain kompanije Kaiko pokazuju kako je sedmični volumen trgovanja najpopularnijim memecoinima dosegnuo gotovo 80 milijardi američkih dolara. Volumen trgovanja je najviši od kraja 2021. godine.

– Definitivno postoji puno optimizma i novi sudionici konačno počinju prepoznavati memecoine. Ali općenito još uvijek postoji osjećaj nesigurnosti koliko dugo cijene mogu ostati ovako visoke i koliko poluge mogu postojati na tržištu, posebno za najrizičnije imovine u memecoinima, rekao je Zaheer Ebtikar, osnivač kripto fonda Split Capital.

Povezani članci