Marketing X Business

Na svaki uloženi dolar u AI kompanije imaju povrat od 3,5 dolara

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Umjetna inteligencija mogla bi povećati globalni BDP za 16 triliona dolara do 2030. godine, a u tome bi Evropa mogla doprinijeti čak za jednu četvrtinu, pokazala je studija PwC-a.

Isto tako, najnovija studija IDC-a pokazuje da na svaki uloženi dolar u umjetnu inteligenciju kompanije dobivaju povrat od 3,5 dolara, a prvi se povrati događaju 14-15 mjeseci nakon ulaganja. Druga pak istraživanja pokazuju da se produktivnost u tvrtkama koje uvode AI u svoje poslovne procese povećava za 25-40 posto, ovisno o industriji.

Pa iako je razvoj AI-ja još na svom početku, kompanije i organizacije koje se uveliko klade na njega već bilježe snažne povrate, ne samo u rastu prihoda, već i u konkuretnosti na tržištu.

Ovo su neke od glavnih poruka s Microsoftovog AI eventa u Pragu, održanog ove sedmice u praškoj O2 Areni, u sklopu Microsoftove AI “turneje”.

Kao prva destinacija izabran je Prag, kako bi predstavili se povezali s lokalnim kupcima, partnerima i stručnjacima u Srednjoj Evropi te podijelili najbolje prakse, a turneja će se nastaviti u još šezdesetak gradova širom svijeta, piše Lider.