Marketing X Business

Nafta blizu tromjesečnog minimuma, fokus na snabdijevanju i potražnji

Bloomberg Adria

(Foto: X)

Nafta se stabilizovala nakon najvećeg nedjeljnog gubitka u posljednje četiri sedmice, s fokusom na sastanak OPEC+ o snabdijevanju u nedjelju i potražnju u SAD na početku ljetne sezone odmora i putovanja.

Brent futures (terminski ugovori) su ostali iznad 82 dolara po barelu nakon pada od 2,2 odsto prošle nedjelje i dostizanja najnižeg nivoa od početka februara, dok je West Texas Intermediate (WTI) bio blizu 78 dolara. Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici održaće sastanak online i očekivanja da će produžiti smanjenje proizvodnje u drugu polovinu 2024. godine su velika.

– Na osnovu trenutnih tržišnih očekivanja da će OPEC+ vjerovatno produžiti smanjenja, rizici za rast nafte su naglašeni, rekao je Gao Jian, analitičar iz kompanije Qisheng Futures Co. sa sjedištem u Shandongu.

Tržišta su zatvorena u ponedjeljak zbog praznika u Velikoj Britaniji i SAD-u, gdje se za vikend obilježavao Dan sjećanja, koji označava početak ljetne sezone odmora i putovanja. Očekuje se da će broj ljudi koji će letjeti tokom vikenda biti najveći u gotovo 20 godina, prema podacima Američke automobilske asocijacije.

Brent je porastao za oko sedam odsto ove godine, podržan stalnim geopolitičkim rizicima i smanjenjem proizvodnje OPEC+ za dva miliona barela dnevno. Ipak, futuresi su pali od sredine aprila, jer je nervoza da će sukob na Bliskom istoku eskalirati i poremetiti tokove nafte popustila.

Povezani članci