Marketing X Business

Nafta nešto ispod 90 dolara po barelu

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Cijene nafte porasle su jučer na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice finansija o ekonomskom rastu i inflaciji.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 60 centi nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 89,61 dolar.

I na američkom tržištu barel je jučer poskupio 60 centi, na 84.23 dolara.

Trgovce je u četvrtak zabrinulo blago usporavanje rasta američke ekonomije u prvom tromjesečju, ali raspoloženje se popravilo nakon što je ministrica finansija Janet Yellen izjavila da je rast vjerovatno bio snažniji nego što brojke sugeriraju.

Ekonomija je po prvoj procjeni ministarstva trgovine poraslo za tri posto u odnosu na isti prošlogodišnji period, nešto slabije nego na kraju 2023. Tromjesečna usporedba pokazuje pak upola slabiji rast nego u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca.

Pokazatelj inflacije koji centralna banka pažljivo prati pokazao je pak gotovo dvostruko snažniji rast cijena nego u četvrtom tromjesečju, kada se izuzmu hrana i energija.

Ministarstvo bi moglo podići procjenu ekonomskog rasta kada dobije više podataka, rekla je Yellen, a inflacija će se spustiti na normalniji nivo, prognozirala je.   

– Američka ekonomija i dalje bilježi jako, jako dobre rezultate, izjavila je ministrica finansija u razgovoru za Reuters, a “temeljni pokazatelji” signaliziraju kontinuirano vraćanje inflacije na normalnu razinu.

Podršku cijenama pružila je u petak i zabrinutost za opskrbu, s obzirom na nastavljene sukobe na Bliskom istoku.

Izrael je pojačao zračne napade na grad Rafah u palestinskom Pojasu Gaze i planira opći napad, unatoč upozorenjima saveznika na moguće brojne žrtve budući da se u Rafahu pred izraelskim napadima sklonilo 1,2 miliona Palestinaca.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je cijena barela košarice nafte njenih članica u četvrtak bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 88,39 dolara.

Povezani članci