Marketing X Business

Najmoćniji direktori današnjice na jednom mjestu: Okupljanje zbog samo jednog pitanja

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Američka vlada zatražila je od vodećih kompanija za vještačku inteligenciju savjet o tome kako da koriste tehnologiju koju stvaraju za odbranu avio-kompanija, komunalnih preduzeća i druge kritične infrastrukture, posebno od napada koje pokreće vještačka inteligencija.

Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost objavilo je da će panel koji kreira uključiti izvršne direktore nekih od najvećih svjetskih kompanija i industrija.

Na listi se nalaze izvršni direktor Googlea Sundar Pichai, izvršni direktor Microsofta Satya Nadella i izvršni direktor OpenAI Sam Altman, ali i šef odbrambenih kompanija kao što su Northrop Grumman i avioprevoznik Delta Air Lines. Ovaj potez odražava blisku saradnju američke vlade sa privatnim sektorom dok se bori da odgovori na rizike i prednosti vještačke inteligencije u odsustvu ciljanog nacionalnog zakona o vještačkoj inteligenciji.

– Skup stručnjaka će dati preporuke telekomunikacionim kompanijama, operaterima cjevovoda, elektroprivredama i drugim sektorima o tome kako mogu da „odgovorno“ koriste vještačku inteligenciju, poručio je DHS.

Grupa će takođe pomoći da se ti sektori pripreme za „poremećaje u vezi sa vještačkom inteligencijom“.

– Vještačka inteligencija je transformativna tehnologija koja može unaprijediti naše nacionalne interese na načine bez presedana. Istovremeno, to predstavlja stvarne rizike — rizike koje možemo ublažiti usvajanjem najboljih praksi i preduzimanjem drugih proučenih, konkretnih akcija, rekao je sekretar DHS Alejandro Mayorkas.

Među ostalim učesnicima panela su izvršni direktori dobavljača tehnologije kao što su Amazon Veb Services, IBM i Cisco, proizvođači čipova kao što je AMD, Programeri AI modela kao što je Anthropic i grupe za građanska prava kao što je Komitet pravnika za građanska prava po zakonu.

Povezani članci