Marketing X Business

Ideja projekta Space Ghost: Dostava tereta bilo gdje u svijetu za 90 minuta

Marx.ba

(Foto: Space Ghost)

Lansiranje raketa i dostava tereta bilo gdje u svijetu unutar samo 90 minuta – misija je to koju je sebi postavila američka kompanija Sierra Space.

Sierra Space je već poznat kroz projekt Dream Chaser, svemirskog broda nove generacije, koji ima za cilj naslijediti Space Shuttle i biti letjelica za orbitalni brzi prijevoz tereta bilo gdje u svijetu te u orbitu i nazad. Nadogradnja tog projekta je i Space Ghost, kapsula kojom bi se rečeni tereti mogli lako i sigurno spuštati na Zemlju, , prenosi Bug.

Nedavno je uspješno testiran i prvi prototip takvog jednog svemirskog paketa s rasklopivim toplinskim štitom. Space Ghost će služiti tako da se u njega spakira ono što je nekome na drugom kraju svijeta potrebno dostaviti, potom se lansira orbitalnom raketom, pa poput svemirske letjelice putuje do svoje destinacije. Pri povratku u atmosferu “Svemirski duh” rasklapa svoj “kišobran”, pali retrorakete kako bi usporio, pa na kraju meko slijeće na zadanu lokaciju uz pomoć padobrana.

Osim same kapsule, Sierra Space je razvio navigacijski i komunikacijski sistem za njen rad. Prvi uspješan test uključivao je ispuštanje prototipa iz helikoptera kako bi se provjerila mehanika slijetanja u zadnjoj fazi leta. “Postoje kompanije koje se bave lansiranjem, orbitalnim letom, a ovaj je proizvod u domeni povratka iz orbite”, kažu iz američke kompanije te kažu da je ova tehnologija primarno namijenjena logistici, i to vojnoj.

– Zamislite da u svemiru imate inventar, znate gdje se što nalazi i kamo treba ići. I potom imate vojnika na terenu, kojem nešto od toga treba. Takva dostava može promijeniti tok borbe. Naš je posao dostaviti teret unutar 100 metara od vojnika, bilo gdje u svijetu, navode iz Sierra Spacea.

Projekt Space Ghost sada će nastaviti prolaziti kroz opsežni program beta testiranja, istodobno razvijajući tehnologiju i popratne operacije. U konačnici bi projekt trebao funkcionirati u nekoliko faza:

  • Predefinirani tereti postavljali bi se u orbitu na razdoblje od najviše pet godina, a uključivali bi setove za preživljavanje, čamce za spašavanje, naoružanje, hranu, itd.,
  • Na zahtjev, sistem se reorijentira i započinje deorbitiranje, raketni motor ga usporava do brzine od 7.000 m/s,
  • Gravitacija privlači kapsulu, ona prolazi kroz atmosferu, dok toplinski štit izdržava temperature više od 1.000 °C,
  • Nakon toga štit se odbacuje, a na tlo slijeću samo teret i padobran,
  • Padobran usporava i usmjerava kapsulu precizno na lokaciju slijetanja.

Povezani članci