Marketing X Business

Najpodcjenjenije voće na svijetu: Konzumiranje donosi mnoštvo koristi za zdravlje

Marx.ba

(Izvor: Youtube)

Suhe šljive su neosporno spadaju među najbolje vrste sušenog voća. Za razliku od svježih šljiva, suhe šljive mogu se čuvati u ostavi oko šest mjeseci, a u frižideru, u zatvorenoj posudi, ostaju jestive do godinu dana.

Sastav suhih šljiva obuhvata koncentrirani sorbitol i vlakna, što im daje veći laksativni učinak od svježih šljiva. Svježe i suhe šljive predstavljaju bogat izvor kalija, vlakana i vitamina K, dok se u tragovima mogu pronaći magnezij i željezo. Osim toga, i svježe i suhe šljive sadrže jedinstvene fitonutrijente, poput neoklorogenske i klorogenske kiseline, koje su klasificirane kao fenoli, a dokazano je da djeluju kao antioksidansi u više naučnih istraživanja. Također, važno je napomenuti da sposobnost organizma da bolje iskoristi željezo povezana s vitaminom C prisutnim u plodovima šljiva.

Konzumiranje četiri do pet suhih šljiva pruža oko 280 mg kalija ili oko 12% preporučenog dnevnog unosa. Postoje mnoge potencijalne zdravstvene koristi od konzumiranja suhih šljiva. Jedan od najstarijih kineskih lijekova napravljen je upravo od sušenih (dimljenih) šljiva, poznat kao ubai, koji ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja.

Suhe šljive su također dobar izvor netopivih i topivih vlakana, što pomaže u održavanju redovne probave i apsorpciji hranjivih tvari iz hrane. Osim toga, antioksidansi i protivupalna svojstva suhih šljiva mogu pomoći u očuvanju zdrave gustoće kostiju i sprječavanju gubitka koštane mase.

Studije su pokazale da su flavonoidi prisutni u šljivama učinkoviti u zaštiti od dobnog kognitivnog oštećenja te u prevenciji neurodegenerativnih poremećaja poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Također, suhe šljive mogu pomoći u regulaciji razine glukoze u krvi i LDL holesterola, dok istovremeno štite stanice od oštećenja koja mogu dovesti do raznih bolesti.

Jedenje suhih šljiva ujutro može biti izvrstan način da se iskoriste prednosti antioksidansa za početak dana, pomažući u redovnom pražnjenju crijeva i sprječavajući zatvor. No, važno je napomenuti da laksativni učinak suhih šljiva može potrajati nekoliko sati te je stoga najbolje jesti ih ranije tokom dana kako bi se izbjegle nelagode prije spavanja.

Povezani članci