Marketing X Business

Najsnažniji i najtanji tableti: Apple predstavio nove modele iPada

Marx.ba

(Foto: Apple)

Ovo je najveći dan za iPad od njegovog predstavljanja, komentirao je sinoćnje predstavljanje novih modela Appleovih tableta izvršni direktor kompanije Tim Cook. Osim novih uređaja iz serija Air i Pro, Apple je predstavio i novi čipset M4 koji je snažniji od aktuelnog modela M3 koji pokreće Appleove računare te je, naglasili su iz ove kompanije, prilagođen za umjetnu inteligenciju. U odnosu na aktuaelni model iPada Pro koji pokreće čipset M2, novi je procesor čak 50 posto brži te može isporučiti iste performanse korištenjem polovice snage, a poboljšanje su i termalne performanse i to za 20 posto.

Novi modeli tableta prvi su nakon oktobra 2022. godine. iPad Pro predstavljen je u verzijama s 11 i 13-inčnim ekranima, tableti imaju 8GB RAM-a, a početna verzija dostupna je s 256GB memorije. Veći tablet tanak je samo 5,1 mm, dok je 11-inčni model tanak 5,3mm. Cijena ovih uređaja iznosi od 999, odnosno 1.299 dolara za model s većim ekranom.

Novi tableti iz serije Pro sada dolaze s OLED ekranima koji će omogućiti svjetlije i “življe boje”, objasnili su iz Applea. Sa zadnje strane uređaja nalazi se 12MP kamera s kojom se mogu snimati 4K videozapisi. Iz Applea kažu kako su novi modeli tableta alati za profesionalne video producente, a najavili su iz novu aplikaciju Final Cut Camera s kojom se može kontrolirati više kamera na iPhoneu.

Što se iPada Air tiče, Apple je predstavio modele s 11 i 13-inčnim ekranima, a među inim, ovi se tableti od modela Pro razlikuju i po čipsetu koji ih pokreće te rade na starijem modelu M2. Cijena ovih tableta iznosi 599 dolara za manji model sa 128GB memorije, odnosno 799 dolara za iPad Air s ekranom dijagonale 13 inča.

Još jedan od noviteta na svim novim iPadima jest što je Apple sada promijenio mjesto na kojem stoji prednja kamera za videopozive tako da je ona sada prilagođena korištenju uređaja u landscape modu, odnosno horizontalnom položaju iPada.

Osim tableta, predstavljena je i nova tastatura Magic Keyboard te novi stylus Pencil Pro. Ako tablet želite nadograditi s ovim dodacima morat ćete platiti 249, odnosno 299 dolara za tastaturu (ovisno o veličini) te 129 dolara za olovku. Novi modeli Appleovih tableta već se sada mogu prednaručiti na nekim tržištima, a u prodaji će se pojaviti sljedeći petak, piše The Verge, prenosi Zimo.

Povezani članci