Marketing X Business

Najveći trgovci energijom imaju neuložene milijarde: Čekaju pogodan trenutak za investiranje

Marx.ba

(Izvor: Društvene mreže)

Dok se najveće svjetske kompanije za trgovinu energijom pripremaju za svoj ovosedmični veliki godišnji skup u Londonu, suočavaju se sa rastućim problemom, šta da rade sa svojom gotovinom.

Većina trgovačkih kuća, koje su u privatnom vlasništvu i koje kontrolišu njihovi zaposleni, malo otkrivaju svoju gotovinsku poziciju, kapital ili dividende, prenosi Reuters.

Prema desetak trgovačkih i bankarskih izvora i prema proračunima, Vitol, Trafigura, Mercuria i Gunvor zajedno sjede na milijardama dolara i poslije isplate rekordnih dividendi.

Neimenovani izvršni direktor jedne od pomenutih kompanija naveo je da čekaju dobre prilike za investiranje. On je istakao da je dobrih prilika malo, a da ulaganje u zelenu energiju stvara gubitke.

Trgovačke kuće koje već kontrolišu velika područja globalnih tržišta nafte, gasa i električne energije teško rastu, dok su slabi prinosi posljednjih godina na ulaganjima u energiju vjetra, sunca i vodonika uznemirili investitore.

Vitol, najveći svjetski trgovac energijom, povećao je ukupan kapital na 26 milijardi dolara nakon što je isplatio rekordne dividende od pet milijardi dolara, pošto je zaradio 15 milijardi 2022. godine. Prema procjenama, kapital Vitola porastao je u 2023. godini na više od 30 milijardi dolara.

Kapital velikih trgovačkih kuća manji je od kapitala naftnih kompanija kao što je Shell sa 188 milijardi dolara ili BP sa 85 milijardi dolara vrijednosti, prema njihovim novim izvještajima.

Povezani članci