Marketing X Business

Pilot projekat Air Canada: Umjesto regionalnih letova, putovanje luksuznim autobusom

Marx.ba

(Izvor: Air Canada)

Air Canada pokreće pilot projekt u kojem će autobusima povezati dva aerodroma sa svojim čvorištem u Torontu. Aerodromi koje ulaze u taj pilot projekt su John C. Munro Hamilton International Airport i Region of Waterloo International Airport. Oko 80 kilometara su udaljeni od aerodroma Toronto Pearson.

Među njima će prometovati luksuzni autobusi koji će imati svega 36 kožnih sjedišta u rasporedu s jedne strane dva, a s druge po jedno sjedište. Bit će opremljeni WiFi-jem, priključcima za punjenje mobilnih uređaja, stolićima, velikim pretincima za ručnu prtljagu i toaletom. Putnici će u njima svakako imati veću udobnost nego, primjerice, u regionalnim avionima.

Karte će se moći rezervirati za, na primjer, Hamilton – Toronto – London. Dio puta između Hamiltona i Toronta obavit će se autobusom, a između Toronta i Londona putnici će biti prevezeni avionom.

Prvi autobusi će krenuti tokom maja 2024., a već sad je moguće napraviti rezervacije. Trenutno je u planu 6 linija svakodnevno u oba smjera, bez usputnih stajanja.

Putnici će se na aerodromima Hamilton i Region of Watreloo prijaviti za let na šalterima kao kod putovanja avionom, te će dobiti ukrcajne propusnice za cijelo putovanje. Na šalterima će predati i prtljagu koja će se utovariti u autobus. Nakon dolaska na aerodrom Toronto Pearson, proći će sigurnosnu provjeru i nastaviti prema izlazima gdje će se ukrcati u avione za nastavak putovanja. Predana prtljaga će biti automatski poslana na vezani let, prenosi Avioradar.

U slučaju kašnjenja autobusa, putnici imaju ista prava kao kod putovanja avionom. Za putovanja autobusom se također prikupljaju nagradne milje.

Air Canada će nakon evaluacije projekta vidjeti ima li potencijala uvesti nova odredišta ili ponuditi intermodalni prijevoz u drugim aerodromima.

Povezani članci