Marketing X Business

Nastavljen rast: Turisti iz regiona najbrojniji u BiH, očekuje se veći priliv iz drugih zemalja

Bloomberg Adria

(Foto: Visit Sarajevo)

Rast broja dolazaka turista u Bosnu i Hercegovinu nastavio se i u februaru. Tako je u februaru BiH posjetilo 3,7 posto više turista nego u januaru i 5,5 posto više u poređenju s februarom 2023. S druge strane, turisti su ostvarili manji broj noćenja i na mjesečnom i godišnjem nivou.

Tako su turisti ostvarili 209.309 noćenja, što je manje za 1,4 posto u odnosu na januar i za 0,8 posto u odnosu na februar 2023. godine. Broj noćenja domaćih turista manji je za 4,7 posto u odnosu na januar 2024. i veći za 4,3 posto u odnosu na februar prošle godine. Broj noćenja stranih turista veći je za 0,5 posto u odnosu na januar 2024. i manji za jedan posto u odnosu na februar 2023. godine.

Turisti iz regiona prednjače po broju posjeta – iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, koji su pored turista iz Turske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva ostvarili i najviše noćenja. Što se tiče dužine boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu su turisti s Novog Zelanda, Irana, Austrije.  

Turistima je u februaru 2024. bilo na raspolaganju 19.162 sobe, apartmana i mjesta za kampiranje, što je za 2,1 posto više u odnosu februar 2023., i 42.378 raspoloživih kreveta, što je više za 2,8 posto u odnosu na isti mjesec 2023. godine. Najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima.

Ono što se očekuje u predstojećoj sezoni jeste veći priliv turista, s obzirom na to da će u ljetnoj sezoni Sarajevo putem aviolinija biti povezano s više od 30 destinacija, što će olakšati dolazak turista u našu zemlju. Ljetni red letenja je počeo 31. marta, a ljetne destinacije obuhvataju: Antaliju, Istanbul, Izmir, Hurghadu, Beč, Abu Dhabi, Varšavu, London, Milano, Memingem, Brisel, Geteborg, Džedu, Stokholm, Beograd, Frankfurt, Sharjan, Kuvajt, Dohu, Keln, Štutgart, Cirih, Skoplje, Atinu, Monastir, Kopenhagen, Thessaloniki i Rijad.

Fazlagić: Konstantan rast

Aviokompanija Ryanair  je ovog mjeseca počela letove prema pet destinacija – Geteborg, London, Brisel, Memingen i Milano, a kako je ranije najavljeno, očekuje se da će ovih pet ruta godišnje imati 200.000 putnika.

– Otvaranjem novih direktnih aviolinija mi stvaramo mogućnosti dolaska još više turista u KS, a i mi koji ovdje živimo možemo da putujemo. Ryanair je jako interesantan u ovom segmentu, zato što je to možda najveća niskobudžetna kompanija na svijetu i u Evropi. Naš krajnji cilj je da ta  kompanija u budućnosti ovdje ima svoju bazu. Što se tiče stanovišta turizma, mi bilježimo konstantan rast, samo za prva dva-tri mjeseca ove godine imamo znatno povećan broj dolazaka i noćenja u KS, kazao je Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice KS.

Povezani članci