Marketing X Business

Muzička industrija: Kultni bend prodao sav svoj dosadašnji rad za 300 miliona eura

Marx.ba

(Foto: CNN)

Hard rock grupa Kiss prodala je sav svoj dosadašnji rad i sva autorska prava muzičkom investitoru iz Švedske za 300 miliona dolara. Kompanija “Pophaus Entertainment“ je za 300 miliona eura kupila i brend benda, izgled, kao i intelektualno vlasništvo.

Prodaja se poklopila s povlačenjem benda sa živih nastupa, koje je obilježeno velikom svjetskom turnejom “Kraj puta“. Kiss je turneju počeo u januaru 2019. godine, a završio u decembru 2023. koncertom u Madison Square Gardenu u New Yorku.

Prethodno su sva svoja djela i autorska prava prodali muzičari Bob Dylan i Bruce Springsteen, prvi za 500, a drugi za 450 miliona dolara.

Iako detalji ugovora nisu objavljeni, za sada se zna da će “Pophaus“ posjedovati ne samo prava na muziku Kissa, već cjelokupan brend benda, uključujući i prihod od prodaje intelektualne svojine, što će omogućiti švedskoj kompaniji da prihoduje od sadržaja koji kreira umjetna inteligencija, kao i da sama proizvodi sadržaj uz pomoć umjetne iteligencije (AI).

Kompanija je ranije surađivala s Kissom na digitalnom avatar projektu, a također je na sličnom principu bila producent “Aba Voyage“ koncerata.

Kiss su 1973. godine osnovali glavni pjevač Paul Stanley i Gene Simmons. Bend je postao planetarno poznat po svojim kostimima i oslikanim licima na nastupima. Bend se prvi put bez maski pojavio 1983. godine.

Kiss je za 50 godina karijere prodao oko 100 miliona nosača zvuka.

Povezani članci