Marketing X Business

Neurolog otkriva 4 začina koja su odlični za mozak i mogu poboljšati koncentraciju

Marx.ba

(Foto: Anantara)

Zdravlje mozga važan je dio našeg ukupnog blagostanja. Dakle, ako želimo raditi na svom kognitivnom zdravlju, u prehranu možemo uključiti razne namirnice koje su odlične za naš mozak. Ponekad je to samo jednostavno dodavanje različitih začina.

Neurolog dr. Brandon Crawford nedavno je iznio prosvjetljujuća saznanja o ovoj temi. Naglasio je dobrobiti pripremanja obroka s nekoliko specifičnih začina koji mogu pozitivno utjecati na zdravlje mozga i čak poboljšati koncentraciju. Ovo su neki od njih.

1. Kurkuma

Dr. Crawford ističe snagu kurkume, zahvaljujući aktivnom spoju, kurkuminu. Poznat po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, kurkumin može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja u mozgu, faktora koji se često povezuju sa stanjima poput Alzheimerove bolesti.

– Kurkumin također podiže nivo moždanog hormona BDNF, koji povećava rast novih neurona i bori se protiv raznih degenerativnih procesa u mozgu, objašnjava dr. Crawford za SheFinds.

2. Đumbir

Kada je riječ o protivupalnim začinima, ne možemo pogriješiti s đumbirom.

– Poznat po svojim snažnim protivupalnim svojstvima, đumbir može poboljšati kognitivnu funkciju smanjenjem upale i oksidativnog stresa. Također pomaže u ravnoteži neurotransmitera, što može poboljšati koncentraciju, ističe neurolog.

3. Cimet

Ako žudimo za nečim slatkim, možemo posegnuti za cimetom. Prema neurologu, cimet je više od samo ukusnog dodatka jelima – moćan je izvor antioksidansa ključnih za zaštitu nervnih struktura od oksidativnog stresa.

– Cimet također može regulirati nivo šećera u krvi, što je ključno za održavanje kognitivnih funkcija i prevenciju neurodegenerativnih bolesti, rekao je.

4. Crni biber

Crni papar donosi značajne prednosti u području zdravlja mozga, osobito u kombinaciji s kurkumom.

– Piperin, aktivni spoj u crnom biberu, može povećati apsorpciju kurkumina do 2.000 posto. Ova kombinacija ne samo da pojačava dobrobiti kurkumina za mozak, već također pomaže u poboljšanju probave i apsorpcije hranjivih tvari, neizravno podupirući kognitivno zdravlje, zaključio je dr. Crawford, prenosi Indexfit.

Povezani članci