Marketing X Business

Nije beznačajno: Google će za nekoliko sedmica početi postepeno ukidati kolačiće trećih strana

N. D.

(Izvor: ADSLZone)

Google u januaru uvodi novu funkciju koja će utjecati na 1% nasumično odabranih korisnika Chromea širom svijeta. Google će u narednim sedmicama početi testirati novu funkciju koja podrazumijevano ograničava kolačiće trećih strana.

Alat za zaštitu od praćenja bit će predstavljen 4. januara 2024. za 1% korisnika Chromea na globalnom nivou. Zašto je to bitno? Imajte na umu da ako vaša web stranica ovisi o kolačićima trećih strana, ovo uvođenje može predstavljati izazove. Uzmite ovo uvođenje kao upozorenje kako biste osigurali da je vaša web lokacija pripremljena unaprijed prije nego što Google u potpunosti povuče kolačiće trećih strana u drugoj polovini 2024.

Zašto sada? Google ovo smatra ključnim korakom u svojoj inicijativi Privacy Sandbox, čiji je cilj postepeno ukidanje kolačića trećih strana za sve do druge polovine 2024. Međutim, konačna odluka ovisi o rješavanju bilo kakvih problema vezanih za konkurenciju od strane britanske Uprave za konkurenciju i tržišta.

Jesam li pogođen? Google nasumično bira 1% korisnika Chromea. Ako vam se uvodi zaštita od praćenja, primit ćete obavještenja kada otvorite Chrome na desktopu ili Androidu u januaru.

Potencijalni problemi. Ako se web lokacija oslanja na kolačiće trećih strana i uvođenje zaštite od praćenja uzrokuje probleme (na primjer, više puta osvježite stranicu), Chrome će od vas zatražiti da ih privremeno ponovo omogućite klikom na ikonu oka s desne strane adresne trake strana.

– Kolačići treće strane su fundamentalni dio weba skoro tri decenije. Iako se mogu koristiti za praćenje aktivnosti vaše web stranice, web-lokacije su ih također koristile da podrže niz online iskustava – poput pomoći vam da se prijavite ili vam prikazuju relevantne oglase. Dok uvodimo zaštitu od praćenja, počinjemo s malim postotkom korisnika Chromea kako bi programeri mogli testirati njihovu spremnost za web bez kolačića treće strane, poručili su iz Googlea.

Šta je Googleova inicijativa za zaštitu privatnosti? Inicijativa Privacy Sandbox razvija tehnologiju koja štiti privatnost na mreži dok kompanijama i programerima pruža alate za izgradnju uspješnog digitalnog poslovanja.

Privacy Sandbox ima dva primarna cilja: Postepeno ukinite podršku za kolačiće trećih strana kada se pojave nova rješenja. Smanjite praćenje između web lokacija i aplikacija, a istovremeno pomažete da sadržaj i usluge na mreži budu besplatni za sve.

Šta su kolačići treće strane? Kolačić treće strane je mali dio podataka postavljen na korisnikov uređaj (računar, mobilni telefon ili tablet) od strane web stranice različite od one koju korisnik trenutno posjećuje. Primarno korišteni u online oglašavanju, ovi kolačići prate historiju pregledavanja korisnika i aktivnosti, omogućavajući ciljanje za personalizirane oglase za proizvode i usluge.