Marketing X Business

Ovo je sedam kompanija sa najviše gotovine na svijetu

Marx.ba

(Izvor: Shutterstock)

Nedavno istraživanje Harvard Business Review otkrilo je da su nebankarske američke kompanije značajno povećale svoje zalihe gotovine nakon pandemije. Tradicionalno, finansijske institucije kao što su banke drže velike sume gotovine u ruci jer se bave pozajmljivanjem novca.

Nema očiglednog smisla za nebankarske kompanije da gomilaju velike gomile gotovine i prikupljaju samo kamate kada se gotovina može uložiti i donijeti profit. Prema najnovijim podacima, ukupne gotovinske rezerve nebankarskih američkih kompanija iznose nevjerovatnih 6,9 biliona dolara, što je gotovo ekvivalentno BDP-u Njemačke i Indije zajedno. Danas gotovina predstavlja 1 dolar od svakih 5 dolara ukupne imovine koju drže nebankarske američke firme.

Prema analitičarima, kompanije gomilaju gotovinu jer im to pomaže da izbjegnu preuranjene neuspjehe koji bi mogli desetkovati vrijednost dionica. To im omogućava veće investicije i operativnu fleksibilnost. Ekonomije širom svijeta sve više postaju zasnovane na znanju. Model “pobjednik uzima sve”’” prilično je rasprostranjen u industrijama širom sveta. Dakle, nebankarske firme gomilaju gotovinu kako bi iskoristile prilike sad ili nikad.

Gotovina također predstavlja “jastuk” za premošćivanje vremenske neusklađenosti između generisanja gotovine i iznenadnih potreba za gotovinom. Jednostavnim riječima, daje firmama fleksibilnost da brzo kapitalizuju profitabilne prilike.

Ovdje je vrijedno napomenuti da uprkos svom gomilanju gotovine od strane nebankarskih američkih kompanija, finansijski sektor i bankarske institucije imaju najviše gotovine. Evo pregleda sedam globalnih kompanija s najviše gotovinskih rezervi.

China Construction Bank Corporation

CCBC je jedna od najvećih banaka u Kini i pruža usluge i proizvode komercijalnog bankarstva. Banka posluje u tri osnovna segmenta: korporativno bankarstvo, lično bankarstvo i trezorsko poslovanje. Banka daje infrastrukturne kredite i finansira stambene hipoteke. Ima široku mrežu od skoro 14.000 poslovnica i održava poslove u Hongkongu, Singapuru, Frankfurtu, Johanesburgu, Tokiju, Seulu, Njujorku, Ho Ši Minu i Sidneju. Gotovina na raspolaganju: 526,32 milijardi dolara.

Agricultural Bank of China

Poljoprivredna banka Kine je među četiri velike banke u Kini. Pruža niz usluga kao što su depoziti, krediti, domaća poravnanja, diskontiranje računa i trgovina valutama. Poljoprivredna banka Kine ima značajno prisustvo širom kontinentalne Kine. Također ima filijale u Hongkongu, Tokiju, Njujorku i Londonu. Gotovina na raspolaganju: 545,90 milijardi dolara.

JPMorgan Chase

JPMorgan Chase & Co. je multinacionalna investiciona banka i kompanija za finansijske usluge sa sjedištem u Njujorku. U pitanju je najveća banka u Sjedinjenim dražavama i jedna od najvećih u svijetu. Pruža usluge komercijalnog bankarstva, upravljanja imovinom i privatnim bankarstvom. Gotovina na raslopaganju: 567,23 milijardi dolara.

Bank of China

Banka Kine je jedna od najvećih državnih banaka u Kini. Osnovana 1912. godine, banka je najdiverzifikovanija banka u zemlji. Pruža širok spektar finansijskih usluga korporativnim i ličnim klijentima. Neke od usluga koje banka nudi uključuju komercijalno bankarstvo, investiciono bankarstvo i osiguranje. Gotovina na raspolaganju: 579,65 milijardi dolara.

Industrial and Commercial Bank of China

ICBC je jedna od tri najveće kompanije sa najviše gotovinskih rezervi. To je kineska multinacionalna banka, koja je osnovana kao društvo s ograničenom odgovornošću 1984. godine. Jedna je od najvećih banaka na svijetu po ukupnoj aktivi. Gotovina na raspolaganju: 669,44 milijardi dolara.

Crédit Agricole Group

Crédit Agricole Group je međunarodna finansijska grupacija sa sjedištem u Francuskoj. To je najveća svjetska kooperativna finansijska institucija i druga po veličini banka u Francuskoj. Također je jedna od najvećih banaka u Evropi. Grupa nudi širok spektar finansijskih usluga uključujući bankarstvo sa stanovništvom, upravljanje imovinom, osiguranje i investiciono bankarstvo. Gotovina na raspolaganju: 683,22 milijardi dolara.

Mitsubishi UFJ Financial Group

Kompanija koja je na ovim prostorima imenom poznatija po drugoj industriji, ali ova kompanija je itekako uspješna u finansijskom sektoru. Sa sjedištem u Tokiju Mitsubishi UFJ Financial Group je kompanija za finansijske usluge i jedna od najvećih finansijskih institucija u Japanu. Gotovina na raspolaganju: 797,23 milijardi dolara.