Marketing X Business

NLB želi preuzeti Addiko Bank AG, nudi 20 eura po dionici

Bloomberg Adria

(Foto: NLB Facebook)

Nova Ljubljanska banka u srijedu je putem Ljubljanske berze objavila namjeru preuzimanja svih dionica Addiko Bank AG, krovne austrijske banke pod čijom kapom posluju Addiko banke u regiji.

NLB vlasnicima nudi 20 eura za svaku dionicu Addiko Banka, što predstavlja premiju od dvadesetak odsto u odnosu na prosječnu cijenu dionice u proteklih šest mjeseci i premiju od pet odsto u odnosu na zaključnu cijenu dionice od srijede.

NLB trenutno ne posjeduje nijednu akciju Addiko i namjerava da stekne većinski udio u Addiko pokretanjem ponude za preuzimanje.

– Ponuda po cijeni od 20 eura predstavlja vrlo atraktivnu i rijetku priliku za sve akcionare Addiko da izađu i prodaju sve svoje akcije. Ponuda po akciji implicira premiju od 22,15 odsto u odnosu na šestomjesečni prosječan ponderisani obim akcija od 16,37 evra. Takođe, implicira premiju od 4,99 odsto u odnosu na tržišnu cijenu zatvaranja od 15. maja 2024. godine, posljednjeg dana trgovanja prije najave NLB da će pokrenuti potpunu ponudu za preuzimanje Addiko, i premiju od 32,01 odsto u odnosu na cijenu zatvaranja akcija od 15,15 evra 22. marta 2024. godine, posljednje cijene zatvaranja prije najave Agri Europe Cyprus Limiteda 25. marta 2024. godine da namjerava da pokrene djelimičnu ponudu za preuzimanje akcija Addiko, naveli su u NLB-u.

Blaž Brodnjak, generalni direktor NLB-a, kaže da je NLB impresionirana razvojem Addiko Grupe kao specijalizovane banke za potrošače i mala i srednja preduzeća, sa sve važnijim modelom digitalnog poslovanja.

– Vjerujemo da bi ove sposobnosti značajno dopunile univerzalni bankarski model NLB-a i ubrzale ostvarenje naših ambicija koje smo nedavno komunicirali kao dio naše Strategije 2030. Pored toga što bi NLB Grupi pružio veći obim i sposobnosti u četiri zemlje gdje smo prisutni (Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), Addiko bi dodao našim matičnim tržištima i za nas nakon usvajanja evra i aktivacije ‘Šengenskog graničnog režima’ izuzetno važno tržište susjedne Republike Hrvatske, najveće ekonomije u našem regionu, most ka svim ostalim tržištima i jedino u kojem NLB trenutno nije prisutna, naglasio je Brodnjak.

Dodao je da je od 2020. godine NLB razvila snažnu mjeru akvizicija.

Završetak ponude biće uslovljen sticanjem značajnog većinskog učešća u Addiko, dobijanjem odobrenja relevantnih bankarskih i organa za kontrolu spajanja, kao i daljim uobičajenim uslovima za zatvaranje tržišta.

Memorandum o ponudi sa svim potrebnim prilozima biće odmah podnijet austrijskoj Komisiji za preuzimanje, a NLB planira da objavi memorandum o ponudi u skladu s austrijskim Zakonom o preuzimanju. Detalji o sadržaju i obimu ponude biće navedeni u memorandumu o ponudi.

Povezani članci