Marketing X Business

Koristi se svaka prilika: Bum balkonskih solarnih panela

Marx.ba

(Foto: Facebook)

U Njemačkoj je broj priključnih solarnih panela, takozvanih “balkonskih elektrana”, ovih dana premašio pola miliona, saopćial je Njemačka agencija za mrežne sisteme.

Broj tih “Plug and Play” solarnih panela je, prema podacima registra takvih kućnih elektrana, 1. juna dostigao 500.810. To je dvostruko više nego sredinom 2023. godine. Jutros ih je već bilo 503.134.

Samo u prva dva mjeseca tekućeg kvartala na mrežu je priključeno 94.000 takvih mini solarnih elektrana, pa će vjerovatno biti premašen i rekord od 100.000 uređaja iz drugog kvartala prošle godine, pišu njemački mediji.

Vjeruje se da je broj tih malih kućnih solarnih elektrana i veći, jer, iako su vlasnici dužni da ih prijave nadležnom državnom registru, za to imaju rok od mjesec dana, a mnogi i ignorišu obavezu prijavljivanja.

Jedan od glavnih razloga tog naglog porasta je smanjenje birokratskih prepeka, a i sve povoljnije cijene za kupovinu malih panela. Od ovog proljeća je dovoljna samo prijava kod nadležne državne agencije i Nijemci više ne moraju da obavještavaju nadležnog operatera električne mreže.

Uz to, vlasnici mogu da koriste postojeća električna brojila i ona će se okretati unazad kada se u javnu mrežu ubacuje struja iz solarnog uređaja. O zamjeni brojila odlučiće u datom trenutku operater mreže i ta zamjena je besplatna.

Priključni solarni paneli se instaliraju obično na balkonima, krovu ili u dvorištu, sastoje se od nekoliko solarnih ploča i pretvarača istosmjerne u naizmeničnu struju, koja zatim preko utikača direktno ide do određenog električnog uređaja u kući.

Struja iz “balkonske elektrane” uz postojeću mrežnu struju dodatno napaja kućne električne aparate i na taj način smanjuje i račun domaćinstava za struju. Višak struje iz solarne elektrane odlazi u mrežu.

Isplativost, prema ocjeni stručnjaka, zavisi od cijene uređaja, cijene struje i od toga da li se solarni panel nalazi na mjestu koje je najbolje i dovoljno dugo osunčano.

Povezani članci