Marketing X Business

Nova ulaganja: Saudijci žele udio u vlasništvu nad aerodromom Heathrow

Marx.ba

(Izvor: Heathrow)

Španski Ferrovial, objavio je planove o prodaji 25 posto svog udjela u jednoj od najprometnijih evropskih zračnih luka, londonskom Heathrowu. Ovaj potez dolazi nakon više od 16 godina Ferrovialove vlasničke dominacije nad Heathrowom, gdje su ostvarili značajnu dobit od gotovo 2,4 milijarde funti.

Državni ulagački fond Saudijske Arabije planira steći 10 posto udjela, dok će francuska kompanija Ardian preuzeti 15 posto.

Prema informacijama njemačke novinske agencije DPA, prodaja udjela Ferroviala u Heathrowu podliježe odobrenju tržišnih regulatora, čime će se osigurati transparentnost i poštivanje relevantnih zakonskih normi.

Osim Ferroviala, i drugi fondovi ove vrste sudjeluju u vlasništvu nad značajnim dijelom Heathrowa. Na primjer, katarski državni fond je dioničar matične firme Heathrowa, FGP Topco.

Saudijski državni fond, koji je već investirao u različite sektore poput transporta, tehnologije i sportskih timova poput Newcastle Uniteda, ima impresivnih 700 milijardi dolara ulagačkog kapitala, stvarajući snažan utjecaj na globalnom financijskom tržištu.

Zanimljivo je napomenuti da je Heathrow u oktobru doživio porast putničkog prometa od 19 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, sa sedam miliona putnika. Ovaj rast ukazuje na stabilnost i atraktivnost Heathrowa kao ključnog čvorišta zračnog prometa u Evropi.