Marketing X Business

Novi izvještaj: Centralne banke blizu cilja u borbi protiv inflacije

Marx.ba

(Izvor: Shutterstock)

Centralne banke blizu su ciljanog zauzdavanja inflacije, objavila je Banka za međunarodna poravnanja (BIS).

Ima razloga za “oprezni optimizam”, navodi se u najnovijem tromjesečnom izvještaju BIS-a, kojeg često nazivaju centralnom bankom centralnih banaka zbog redovnih sastanaka iza zatvorenih vrata s vodećim kreatorima monetarne politike u svijetu.

– Centralne banke poduzele su odlučne poteze i time spriječile da se inflacija ukorijeni. Istodobno je ekonomska aktivnost zadržala izuzetnu otpornost, a finansijski se sistem i dalje se dobro drži, rekao je novinarima šef monetarnog i ekonomskog odjela BIS-a Claudio Borio.

U BIS-u postupno jača optimizam, piše Reuters. Krajem prošle godine ustvrdio je da je napredak u suzbijanju inflacije ohrabrujući, naglasivši ipak da centralne banke još ne mogu odahnuti.

Unatoč upozorenju o rizicima, Borio je ovaj put primijetio da se značajno suzio jaz između vremenskog okvira u kojem tržišta očekuju da će kamatne stope ponovno početi padati i onoga koji velike centralne banke signaliziraju.

– Činjenica da su se (očekivanja) finansijskih tržišta približila stajalištima centralnih banaka sugerira da su, barem ovom prilikom, one bolje procijenile rizike, rekao je Borio.

Izvještaj je također razmatralo tvrdokornost inflacije i potencijalnu vrijednost neutralnih kamatnih stopa, ni prelabavih ni previše restriktivnih, nakon pandemije covida-19 i promjena u ekonomiji pod utjecajem deglobalizacije i starenja stanovništva.

Zaključeno je da bi inflatorni pritisci mogli postati tvrdokorniji kako uslužne djelatnosti budu imale svi udio u ekonomijama. Neutralne kamatne stope mogle bi pak biti više, premda nije sigurno kako će se izračunavati.

– To je tako “nejasna smjernica” u trenutnom kontekstu da će “biti vrlo teško upotrijebiti je vrlo konkretno pri vođenju monetarne politike”, dodao je Hyun Song Shin, voditelj istraživanja u BIS-u.

U izvještaju se također upozorava na nagli rast cijena dionica tehnoloških divova, posebno onih povezanih s uzletom umjetne inteligencije (AI).

Dionice Nvidije, koja proizvodi čipove za AI softver, skočile su od početka godine za dodatnih 66 posto, povrh skoka za gotovo tri i pol puta u 2023. Snažno je porasla i cijena dionice vlasnika Facebooka Mete, za gotovo dva i po puta u posljednjih 15 mjeseci .

– Velike ili potencijalne promjene u tehnologiji u pravilu pokrenu val optimizma koji rezultira ekstremnim nivoima tržišta. Mogli bismo tome ponovno svjedočiti, rekao je Borio.

Povezani članci