Marketing X Business

Nutricionistica: Ako želite izbjeći debljanje, ujutro prakticirajte ove dvije navike

Marx.ba

(Foto: Verv)

Kronična upala i debljanje česti su problemi koji mogu značajno utjecati na naše cjelokupno zdravlje i dobrobit. Upala je povezana s raznim zdravstvenim problemima, uključujući pretilost, dok višak kilograma može pogoršati upalne reakcije u tijelu. Međutim, usvajanje jednostavnih navika jutarnje rutine može biti učinkovita strategija za zdrav život, ublažavanje upale i sprječavanje debljanja.

Dijetetičarka i nutricionistica, Lisa Andrews, otkrila je dvije takve navike. 

1. Usredotočenost na zdravlje crijeva

Usredotočenost na zdravlje crijeva proaktivna je strategija za borbu protiv upale i sprječavanje debljanja. Crijevna mikrobiota igra ključnu ulogu u regulaciji imunološke funkcije i upale u cijelom tijelu.

Započinjanjem dana hranom koja je pogodna za crijeva, kao što je jogurt bogat probioticima (neprerađeni) ili fermentirana hrana poput kimchija ili kiselog kupusa, možemo promicati zdravu ravnotežu crijevnih bakterija što, zauzvrat, pomaže u smanjenju upale.

Osim toga, uključivanje hrane bogate vlaknima, poput voća, primjerice bobičastog voća, povrća i cjelovitih žitarica, u doručak može podržati zdravlje probavnog sistema i potaknuti osjećaj sitosti, što potencijalno pomaže u regulaciji težine.

– Briga o crijevnom mikrobiomu važna je za smanjenje upale, zaštitu vašeg imunološkog sustava i sprječavanje debljanja. Zdravi ugljikohidrati, poput zobenih pahuljica ili kruha od cjelovitih žitarica, osiguravaju potrebna vlakna za hranjenje crijevnih bakterija. Neke od namirnica s najviše protuupalnih učinaka uključuju zobene pahuljice, bobičasto voće i jabuke, kaže Andrews za SheFinds.

2. Istezanje

Lagane vježbe istezanja nakon buđenja mogu poboljšati cirkulaciju krvi, smanjiti napetost mišića i potaknuti fleksibilnost. Također, jutarnje istezanje može ublažiti stres i smanjiti rizik od upale. Nutricionistica tvrdi da je dokazano kako redovita tjelesna aktivnost pomaže u regulaciji upalnih reakcija u tijelu te podržava regulaciju težine.

– Studija na životinjama otkrila je da istezanje može smanjiti upalu u vezivnom tkivu. To može pomoći u kontroli tjelesne težine jer, ako nemate bolova, vjerovatnije je da ćete redovno vježbati, što bi moglo smanjiti rizik od debljanja, pojasnila je.

Napominje da čak ne moramo posvetiti cijeli sat jutarnjem istezanju.

– Jedna studija objavljena 2017. pokazuje da istezanje od samo 20 minuta dnevno smanjuje upalu, zaključila je Andrews, prenosi Indexfit.

Povezani članci