Marketing X Business

Nvidia je itekako profitabilna, ali ove godine ništa ne donosi zaradu kao kakao

Marx.ba

(Foto: Tasting Table)

Ovogodišnji rast berzanske vrijednosti kompanije Nvidia za 80 posto primjer je dobrog investiranja u nove tehnologije, ali su investitori u kakao ove godine ostvarili za 50 posto bolju zaradu, jer je cena fjučersa ove biljke koja se gaji uglavnom u Africi i Južnoj Americi porasla za više od 120 posto.

Cijene kakaoa porasle su posljednjih mjeseci zbog globalne nestašice i panične kupovine koja je dodatno doprinijela cjenovnom skoku.

Najveći svjetski proizvođači kakaa, Obala Slonovača i Gana, pogođeni su nepovoljnim vremenskim uslovima i biljnim bolestima, što je dovelo do značajno nižih prinosa, prenosi Statista.

Od početka tekuće sezone, isporuke iz Obale Slonovače i Gane, opale su za 28, odnosno za 35 posto u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je Međunarodna organizacija za kakao (ICCO) u februarskom izvještaju.

ICCO očekuje da će globalni deficit snabdijevanja dostići 374.000 metričkih tona u sezoni koja traje do septembra. Ukupna godišnja produkcija kakaa u 2020. godini bila je oko 5,8 miliona tona.

Budući da ne postoji lako i brzo rješenje za probleme globalnog snabdijevanja, gotovo je izvjesno da će cijene kakaa ostati povišene još neko vrijeme. Potrošači će vjerovatno početi da osjećaju efekte poskupljenja kasnije ove godine, jer se očekuje da će se troškovi biti prenijeti na krajnje kupce čokolade i ostalih proizvoda koji sadrže kakao.

Obala Slonovače, kao vodeći izvoznik kakaa u svijetu, saopštila je ove sedmice da podiže svoju zvaničnu cijenu za 50 posto, kako bi podržala lokalne poljoprivrednike.

Skoro šest miliona ljudi (od ukupno 30,9 miliona stanovnika) u Obali Slonovače zavisi od industrije kakaa, a ovaj sektor ima ključnu ulogu u ekonomskoj stabilnosti i rastu zemlje.

Pored Obale Slonovače i Gane, najveći proizvođači kakaa u svijetu su Indonezija, Nigerija, Ekvador, Kamerun i Brazil.

Povezani članci