Marketing X Business

Nvidia predstavila novi čip koji radi 30 puta brže

Marx.ba

(Izvor: GTC)

Kompanija Nvidia predstavila je na godišnjoj konferenciji za programere GTC 2024 svoj najnoviji čip koji je 30 puta brži u nekim zadacima od prethodnih modela. Izvršni direktor kompanije Jensen Huang započeo je konferenciju nizom najava osmišljenih da Nvidia zadrži dominantnu poziciju u industriji vještačke inteligencije.

Huang je detaljno opisao novi set softverskih alata koji će pomoći programerima da lakše prodaju AI modele kompanijama koje koriste tehnologiju Nvidije, čiji kupci uključuju većinu najvećih svjetskih tehnoloških firmi, prenosi Reuters.

Najave čipova i softvera predstavljenih na GTC 2024 pomoći će da se utvrdi da li Nvidia može da zadrži svoj udio od 80 posto na tržištu za AI čipove. Nvidia, nekada poznata među entuzijastima kompjuterskih igrica, udvostručila je prodaju u protekloj fiskalnoj godini kada je premašila 60 milijardi dolara prihoda.

Dionice kompanije Nvidia ojačale su za 240 posto u posljednjih 12 mjeseci, što je čini trećom najvrijednijom kompanijom na američkoj berzi, iza Microsofta i Applea. Novi čip kompanije Nvidia pod nazivom B200 brži je 30 puta u rješavanju zadataka kao što je serviranje odgovora chat-bota.

Nvidia je saopćila da veliki kupci, uključujući Amazon, Google, Microsoft, OpenAI i Oracle očekuju da će koristiti novi čip u uslugama računarstva u oblaku i sopstvene ponude AI. Nvidia također prelazi sa prodaje pojedinačnih čipova na prodaju sistema. Njena najnovija interacija sadrži 72 AI čipa i 36 centralnih procesora. Sadrži ukupno 600.000 dijelova i teška je 1,36 kilograma.

Povezani članci